Desert cozonac fara framantare

de violeta30 in Dulciuri, 9 Apr 2018 | 2630 vizualizari

 

Bunatati de PASTE ! 
Baza retetei este preluata de la Rocsi pentru care ii multumesc pentru inspiratie. 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 300 gr zahar
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 110 gr unt
  • 330 ml lapte
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 sticluta de esenta de vanilie

Pentru umplutura:

  • rahat
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de ulei
  • stafide
  • nuca

Pentru uns:

  • 1 ou
  • zahar
  • seminte de mac
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac fara framantare:

Punem faina intr-un bol, facem o gropita in mijloc in care punem drojdia, 3-4 linguri lapte caldut si lasam sa dospeasca 10-15 minute la loc cald si ferit de curent.
Batem ouale, galbenusurile, sarea, zaharul, coaja rasa de lamaie cu mixerul pana se topeste zaharul.
Untul il topim in laptele cald si adaugam incet-incet in compozitia de oua si amestecam cu faina si maiaua framantand bine aluatul.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.

Cacaua si uleiul le omogenizam bine, aceasta compozitie o vom incorpora intr-o parte de coca pentru a face cozonacul in doua culori.

Luam o bucata din aluatul alb (cam cat o minge de tenis) presaram faina pe masa de lucru pentru a nu se lipi aluatul si intindem in lungime peste care vom pune o alta bucata din aluatul de cacao. Vom presara nuca, rahat si stafide peste el si vom rula. Facem acelasi lucru paralel cu o alta serie de aluat, dupa care il impletim si il vom pune intr-o tava tapetata cu unt si faina. La fel vom proceda si cu restul de aluat. Mie mi-au iesit 2 cozonaci mai maricei si unul mai mic.

Ii punem la loc cald (eu i-am pus deasupra aragazului) si ii vom lasa la crescut pana se umfla bine.

Cuptorul va fi aprins cand se pun cozonacii in forma sau chiar dinainte.

Cand au crescut bine se ung cu ou batut, se presara zahar si mac dupa preferinte.

Se introduc in cuptorul incins la foc mic cca. 20-30 minute. Nu trebuie lasati sa se arda.

Sunt minunati

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
prajitura rapida de duminica