Dulceata fina din fructe de soc

de Criss in Dulceata / Gem, 4 Aug 2014 | 1440 vizualizari

 

Am tot vazut dulceata din fructe de soc , am si mancat candva dar atunci nu m-a dat pe spate, insa am citit si despre beneficiile fructelor de soc si anul acesta m-am hotarat sa fac si eu. La aceasta dulceata practic a muncit toata familia, tata si Alex au cules fructele, dar munca de chinez ne-a revenit noua, adica mie si sotului. Si a fost munca nene nu gluma. Patru galetuse cu fructe de soc. 5 ore am ales bobitele coapte si negre de pe ciorchine, le-am spalat in mai multe ape, apoi am pus zahar peste ele si le-am fiert. Apoi a urmat pasarea lor, o parte printr-o strecuratoare, apoi prin masina de rosii, pentru ca altfel as fi pasat si acum la ele. :D Si in final a rezultat ceea ce se vede in poze, o dulceata extrem de fina, matasoara, de fapt consistenta seamana cu pasta de macese insa dupa parerea mea are o savoare si o finete aparte. Sau poate si pentru ca am muncit atat de mult la ea, a iesit atat de buna. In tot cazul eu cred ca a meritat toata munca de doua zile.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • -4 kg bobite de soc
  • -2 kg zahar
  • -zeama de la doua lamai
  • -2 plicuri zahar vanilat
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata fina din fructe de soc:

Se aleg doar fructele negre, coapte. Dupa cum vedeti, pe ciorchine sunt si bobite verzi sau mov deschis. Acelea nu le-am pus la dulceata. Se culeg asadar bobitele si se spala in 2-3 ape. Daca se pun intr-un vas cu apa rece, bobitele verzi si necoapte se ridica la suprafata si e mai usor sa le alegeti.  La mine toata aceasta operatie a durat 5 ore.

Dupa ce bobitele sunt bine spalate, se pune zaharul si se amesteca astfel incat fructele sa-si lase sucul. Avand in vedere ca eu am terminat de curatat si spalat fructele seara la 22, am pus zaharul peste ele si le-am lasat pana a doua zi in frigider. Se adauga zaharul vanilat si sucul de la doua lamai si se pune apoi vasul la fiert la foc mic si se amesteca din cand in cand.

Eu am lasat dulceata sa fiarba vreo doua ore, dupa care am  pasat-o prin masina de rosii. Merge greu din cauza samburilor care sunt destul de mari si tari si tot blocheaza masina. Si aceasta operatie a durat cam o ora, pentru ca puneam doar putina dulceata, o dadeam prin masina, apoi puneam inca o lingura sau doua si tot asa. Cu siguranta ar fi mers mai usor daca dadeam fructele in stare cruda si apoi puneam dulceata la foc. Dar din greseli invatam, asa ca anul viitor sper sa-mi usurez munca.

Dupa ce am pasat dulceata, am mai fiert-o o ora apoi am turnat-o in borcane sterilizate, am capsat borcanele si le-am acoperit cu paturi pana a doua zi.  Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 10 borcane de dulceata.

 

RETETA IN IMAGINI

Dulceata fina din fructe de soc-0
Dulceata fina din fructe de soc-1
Dulceata fina din fructe de soc-2
Dulceata fina din fructe de soc-3
Dulceata fina din fructe de soc-4
Dulceata fina din fructe de soc-5
Dulceata fina din fructe de soc-6

COMENTARII (21)

anca_rm 1

05.08.2014, 10:34

Ce buna trebuie sa fie , nu am mancat niciodata

Criss 1

05.08.2014, 11:54

E foarte buna si aromata si mai ales foarte fina. Daca lasam bobitele ar fi aratat mai bine dar sigur n-ar fi fost atat de buna.

Panacris 1

13.08.2014, 16:44

Delicioasă!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04