Ensalada - în stil dominican

de simonacallas in Salate, 6 Mar 2014 | 4210 vizualizari

 

O salată foarte apreciată în bucătăria dominicană este cea cu morcovi şi varză albă, scăldate în maioneză şi adeseori asezonate cu stafide brune. Luate fiecare separat, nu par a fi tradiţionale: morcovul şi varza se consumă la fel de bine oriunde în lume, maioneza la fel – deşi originea ei este spaniolă, fiind iniţial denumită „salsa mahonesa”, iar America Latină este în general o mare consumatoare de maioneză. Chiar adăugarea stafidelor în salate este destul de populară şi în Marea Britanie, şi nici americanii nu sunt total străini de acest detaliu culinar.

Specific dominican este poate ansamblul de ingrediente, luat ca atare; ori poate faptul că morcovii şi varza proaspete sunt înmuiate în apă fierbinte înainte de a fi introduse în salată. În orice caz, salata cu varză, morcovi şi maioneză este un fel de mâncare extrem de popular în Republica Dominicană, nelipsit din meniul zilnic („plato del día”) al restaurantelor şi cantinelor.

Şi, pentru că Republica Dominicană a fost cândva un teritoriu spaniol, pentru că atunci când a descoperit-o, Columb a botezat-o „Mica Spanie” şi pentru că maioneza clasică se făcea în Spania cu ulei de măsline, am ales să vă prezint „ensalada de repollo y zanahorias” (salata de varză şi morcovi), cu maioneză din ulei de măsline – un dish lejer, răcoritor, foarte uşor de făcut şi care evocă puţin din aerul Caraibelor şi din surpriza pe care a trăit-o Columb, atunci când a pus piciorul pe uscat – o interferenţă culinară între Lumea Veche şi Lumea Nouă.

 

INGREDIENTE

  •  1 gălbenuş de ou
  •  ½ ceaşcă ulei de măsline
  •  ½ ceaşcă ulei de rapiţă sau de floarea-soarelui (ori alt ulei cu gust neutru)
  •  1-2 linguri suc de lămâie
  •  1 morcov mare
  •  ¼ varză albă proaspătă
  •  1/2 ceaşcă de măsline negre fără sâmburi
Portii: 4
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ensalada - în stil dominican:

Din gălbenuşul de ou, uleiul de măsline, uleiul de rapiţă şi sucul de lămâie se prepară maioneza. 
Varza şi morcovul, spălate şi tăiate în fâşii subţiri, se pun într-un bol. Peste ele se toarnă 2 căni de apă fierbinte şi se lasă la înmuiat pentru 5 minute. Apoi se scurg bine de apă şi se lasă la temperatura camerei, să se răcească. Se amestecă cu maioneza, măslinele tăiate felii, se asezonează cu sare şi piper. Se serveşte rece.

TIPS-URI

1

Uleiul cu gust neutru se foloseşte pentru a atenua aroma puternică a uleiului de măsline, dar nu este obligatoriu. Am găsit, de exemplu, în reţetele Marthei Stewart, că prepară maioneza numai cu ulei de măsline extravirgin.

2

Cine doreşte o versiune mai „light” şi cu mai puţin colesterol, poate înlocui maioneza cu o vinegretă preparată din: 2 linguri oţet de vin alb, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriţă muştar Dijon

Daca ti-a placut reteta noastra "Ensalada - în stil dominican" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

simonacallas 1

08.03.2014, 16:37

Va multumesc mult, tuturor

Raluca57 1

15.03.2014, 14:42

Frumoasa introducere!! mai asteptam si altele. Raluca

simonacallas 1

16.03.2014, 19:00

Multumesc, Raluca

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata racoritoare