Fasole facaluita sau Fasolita

de anisoara in Mancaruri de post, 29 Ian 2010 | 5337 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 300gr de fasole alba 
  • 2 cepe mijlocii  
  • 4 catei de usturoi
  • ulei
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • sare
  • piper negru
  • frunza de dafin
  • menta
  • cimbru
  • legume marinate sau murate
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole facaluita sau Fasolita:

Fasolea alba se spala bine in apa rece . Se pune intr-o oala si se toarna peste ea apa fierbinte, se lasa la inmuiat 4 ore. Dupa aceea se curata de coaja si se pune la fert intr-o oala cu apa rece . La 1 parte de fasole se pun 1.5 parti de apa.


oala se pune la fiert. Cind va incepe sa clocoteasca se varsa prima apa si se toarna alta prospata. Se adauga o ceapa intreaga curatata de coaja, 2 catei de usturoi curatati , si se pune la fiert. Se fierbe fasolea aproximativ 1 ora si 20 minute.


In timpul fierberii se adauga 2 frunze de dafin, o crenguta mica de cimbru, si o crenguta micuta de menta , sare si 2-3 linguri de ulei fara miros.Prima ora fasolea se fierbe la un foc mijlociu , dar ultimele 20 minute la un foc foarte mic sub capac. Din cind in cand se amesteca in ea.


Se scoate si se da la o parte frunza de dafin, ceapa si usturoiul fiert, crenguta de cimbru si de menta. Fasolea se facalueste cu un facalet, sau se da prin masina de tocat sau se mixeaza. Se adauga in ea 2 catei de usturoi pisat marunt, piper negru macinat si se amesteca bine.


Se prajeste ceapa la un foc mijlociu si se adauga 2 linguri de pasta de tomate . Inainte de a praji pasta de tomate ( care este consistenta ca forma ) se amesteca cu o lingura de apa rece si cu jumatate de lingurita rasa de zahar . Dupa aceea se adauga in tigaia cu ceapa prajita si se prajeste pina devine rosiatica.


Daca se aranja in farfurie dupa prima metoda cu ajutorul seringii culinare, atunci se adauga in fasolea pisata. numai ulei prajit . Adica se inlatura ceapa prajita si se amesteca bine cu fasolea pasata.


Daca se toarna fasolea in farfurie toata, atunci se toarna deasupra ei ceapa prajita cu pasta de tomate sau pur si simplu ceapa prajita.


Se serveste la masa ca mincare rece cu legume marinate sau muraturi. Se poate servi cu miez de nuca pisat. E ceva foarte, foarte gustos.


De asemenea, fasolea batuta se poate unge pe paine prajita si presarata deasupra cu nuca macinata.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Fasole facaluita  sau Fasolita 15402
retete culinare - Fasole facaluita  sau Fasolita 15403
retete culinare - Fasole facaluita  sau Fasolita 15404
retete culinare - Fasole facaluita  sau Fasolita 15405

COMENTARII (3)

Oana 1

29.01.2010, 23:02

Ador fasolea batuta! Cu nuca macinata nu am mancat niciodata....dar cu muraturi multe, daaa

Brindusa 1

30.01.2010, 01:37

ce pofta mi-ai facut , mai ales cu poza aia cu cepa prajita desupra...

anisoara 1

06.02.2010, 20:40

Pofta buna fetelor! fasolita cu miez de nuca si usturoì pisat este o mincare traditionala in Gruzia. Am preparat de mai multe ori si au ramas toti incintati de cobinatia gustului. Ar fi bine , ca nucile sa le uscati putin pe tigaie la un foc mijlociu.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cascaval de casa

de stefy_a 2

Cascaval de casa

ieri la 13:01

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

pe 29.09 la 23:40

Cornulete a la `Adinuta San

Cornulete a la...

pe 29.09 la 18:19