"Freekeh" cu pui

de Mihaela11_jo in Pui, 29 Oct 2012 | 3670 vizualizari

 

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit.
Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii.
Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi.
Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat.
Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor.
Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde.
“Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie.
In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh.
In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa.
Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei.
Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor.
Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior.
Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale .
Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat.
Vreau sa va familiarizez azi cu o mancare specific arabeasca mai putin cunoscuta: pilaf de "freekeh" cu pui.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui
  • 3 batoane de scortisoara
  • 4-5 foi de dafin
  • 5-6 seminte de cardamom intregi
  • 2 cepe medii
  • ulei de masline
  • 2 cani de freekeh
  • 1 lingurita condiment mixt macinat( piper,boia,chimin,coriandru,cuisoare,nucsoara,chimin,cardamom)
  • seminte de pin (“snobar”)
  • seminte de migdale jumatati
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • rozmarin(optional)
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Freekeh" cu pui:

Freekeh se curata  bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.

Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau dupa gust),bastoanele de scortisoara,foile de dafin,semintele de cardamom, piper proaspat macinat dupa gust si o ceapa taiata in sferturi.

Se fierbe 30 de minute, apoi se scoate intr-un vas termorezistent; se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si piperaza, se adauga crengute de rozmarin si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intr-o tigaie  se pune ulei si se prajesc semintele de pin si de migdale pana iau o culoare aurie.

Se scot semintele intr-un bol si in acelasi ulei ( cu aroma de seminte prajite) intr-o cratita antiaderenta  se caleste o ceapa taiata marunt pana ia o culoare aurie;se adauga freekeh scursa de apa ,condimentul mixt,scortisoara macinata,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.

Supa de pui se strecoara si se adauga la freekeh in proportie de 1 cana si jumatate de supa la o cana de freekeh.

Cand incepe sa fiarba se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic 35-40 de minute.

Pe un platou se aseaza pilaful de freekeh, apoi puiul rumenit; se presara cu semintele de pin si migdale.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - "Freekeh" cu pui 185364
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185365
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185366
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185368
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185369
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185370
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185371
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185372
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185373
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185374
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185375
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185376
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185377
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185378
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185379
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185380
retete culinare - "Freekeh" cu pui 185381

COMENTARII (23)

Mihaela11_jo 1

30.10.2012, 09:43

Rocsi
mamaieelena
Raluca
Simona

ANNA_46 1

31.10.2012, 01:11

Mmmm.......tare buna trebuie sa fie, eu salvez reteta, poate voi gasi undeva freekeh, multumim frumos pentru descriere

Sylvia 1

02.11.2012, 12:41

excelenta reteta, felicitari pentru tot ce faci si pt articolele atle, sunt facute cu suflet si asta se vede si se "simte " ! tare te indragesc pentru ceea ce esti !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59