Gem de caise cu samburi

de susu in Dulceata / Gem, 17 Sep 2012 | 5405 vizualizari

 

In nicio vara nu ezit sa prepar gem de caise, care-si merita din plin locul in camara mea, fiind folosit atat la prepararea deserturilor cat si servit pe un colt de paine proaspata.

 

INGREDIENTE

  • 1.400 kg caise
  • 375 gr zahar
  • Samburi de caise cat doriti eu am pus de la vreo 4 kg caise
  • 1 lamaie
  • Vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de caise cu samburi:

Caisele se desfac in jumatati si se acopera cu zahar pana a doua zi cand se pun pe foc mic vreo 2 ore, eu il pun pe o table nu direct pe flacara.

Se amesteca mereu in gemul de caise sa nu se prinda si spre sfarsit se adauga zeama de lamaie, vanilia si samburii preparati in felul urmator:

-se pune apa clocotita si se arunca samburii in oala sa fiarba pentru un minut apoi se strecoara si se trec sub jet de apa rece si se curata de coaja, asta daca sunt amari dupa ce-I gustam. Toti samburii de la caise nu se arunca, se pun la uscat pe farfurie de la cateva zile la o saptamana dupa care se sparg si se mananaca sau se pun la gem. Se gusta samburii pentru a vedea daca e amar si daca doriti indepartati pielita aceea maro. Samburii se bat usor de cateva ori cu ciocanul de snitele pentru ca e mai mare pana se crapa usor si miezul se scoate intreg (daca samburii sunt mai mari raman intregi daca sunt mai mici nu prea). Eu am spart samburii cu ajutorul unei pietre de ascutit cutitele asezata pe o placa de parchet asezata pe un prosop.

Se pune gemul  de caise in borcane sterilizate si fierbinti , se dau la cuptor 15 min dupa care se capacesc si se mai dau 30 de minute la cuptor Lasam borcanele cu gem de caise in paturi, pana a doua zi.

Mie nu prea mi-au placut samburii asa, mi s-au parut cam cruzi ca si textura, cred ca mai bine ar fi sa-I dau putin la cuptor ca pe nuci sa prinda un gust mai bun si sa fie mai crocanti.

 

TIPS-URI

1

daca preparati gem de caise dupa aceasta reteta garantez ca va rezista peste iarna chiar si fara conservant

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Gem de caise cu samburi 177931
retete culinare - Gem de caise cu samburi 177932
retete culinare - Gem de caise cu samburi 177933
retete culinare - Gem de caise cu samburi 177934
retete culinare - Gem de caise cu samburi 177935

COMENTARII (13)

gaby_gabytza 1

23.09.2012, 23:05

Constelatialeu 1

26.06.2013, 15:24

Preferatul meu !

octavian1951 1

17.07.2013, 10:16

Vai draga, da' e senzationala prepararea samburilor!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S