Paine fara framantare

de poa in Piine, 3 Apr 2015 | 3576 vizualizari

 

Pentru acei carora le place painea cu coaja crocanta si miezul elastic. O reteta usor de facut.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de faina 000
  • 340 ml apa
  • 13 grame drojdie proaspata sau un plic drojdie uscata
  • 2 lingurite sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine fara framantare:

Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Daca folosim drojdie proaspata, aceasta se dizolva in apa calduta. Drojdia uscata nu necesita dizolvare.

Se amesteca faina cu amestecul format din apa si drojdie sau cu drojdia uscata si cantitatea de apa intr-o cratita. Se obtine un aluat mai moale. Se pune un capac peste cratita si se baga in frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Trebuie lasat la rece intre 12 si 24 de ore.

A doua zi se scoate aluatul din frigider si se rastoarna pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug. Se pudreaza bine mainile cu faina, se pudreza niste faina si deasupra aluatului si apoi se aplatizeaza usor, intr-un dreptunghi. Se aduce partea dreapta pana la jumate, apoi se acopera partea dreapta cu partea stanga. Se intoarce sulul format si se mai repeta o data impaturirea.

Se pudraza bine cu faina un servet de bucatarie, pe care se aseaza aluatul cu partea deschisa, in jos. Se pudreaza cu faina si deasupra aluatului, apoi aluatul se acopera cu servetul si se lasa la temperatura camerei aprox 30 min / 1 ora, sa se odihneasca.

Intre timp se incalzeste foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru. Se ridica usor prosopul si se ia aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos sa ramana in sus. Se deschide cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, se ridica capacul oalei incinse, se arunca painea in ea. Se acopera cu capacul si se lasa aprox 25 min. Dupa 25 de minute, se ia capacul si se mai lasa painea alte 10-15 minute in cuptor pana se face o crusta inchisa la culoare.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine fara framantare 374423
retete culinare - Paine fara framantare 374424

COMENTARII (20)

poa 1

28.04.2015, 15:15

Multumesc pentru apreciere!

Gicuta69 1

31.01.2016, 23:01

super reteta!! ce bine arata painica ta!

marcela1979 1

21.04.2016, 15:19

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L