Placinta greceasca

de Lia_ in Prajituri, 5 Aug 2014 | 4091 vizualizari

 

Este cu multe calorii, dar foarte buna. Reteta vazuta la Motan la oale. Am folosit si vasul yena din camara bucatarasilor :)

 

INGREDIENTE

  • 400g foi placinta (am pus 360g + 2 linguri gris)
  • 300g iaurt grecesc
  • 200g zahar
  • 5 oua
  • 150ml ulei de masline
  • 1 plic praf de copt
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Sirop:
  • 6 linguri zahar
  • 500ml apa
  • 1 lamaie (coaja rasa si zeama)
  • esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)
Portii: 15
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta greceasca:

1. Foile dezghetate sau proaspete le rupi bucatele cam de 3 cm.

2. Preincalzesti cuptorul la 180grade.

3. Mixezi ouale cu zaharul, uleiul, praful de copt si zaharul vanilat.

4. Adaugi iaurtul si foile rupte si amesteci bine cu o spatula.

5. Tapeteazi o tava (20cm/30cm) cu ulei si faina sau doar hartie de copt. Daca folosesti un vas yena nu trebuie uns cu nimic. Sa ai grija, ca isi dubleaza volumul. Vasul meu mare de yena (cel mare) era ocupat, asa ca am folosit acest vas mic yena (1.5l) in care am pus cam 65% din compozitie si un vas ceramic pentru restul (asa am avut). Spuneam ca torni compozitia in tava si introduci in cuptorul preancalzit la 180 grade C pentru cca. 40 minute, depinde de forma vasului si grosimea placintei.

1. Pentru sirop, razi coaja de la lamaie.

2. Caramelizezi 6 linguri de zahar astfel: intr-o cratita cu fund gros (inox prefer eu) imprastii uniform zaharul si pui la foc mediu. Cand incepe sa se topeasca, amesteci si reduci focul. Va deveni auriu.

3. Stingi adaugand putin cate putin,  500ml apa fierbinte. Atentie la aburi.

4. Adaugi coaja de lamaie.

6. Dai deoparte si adaugi zeama de lamaie si esenta de lamaie.

7. Lasi siropul sa se racoreasca.

8. Cand placinta este gata si rumenita frumos, o scoti din cuptor si torni deasupra siropul de zahar ars. O lasi sa absoarba siropul si sa se raceasca. Sa portionezi rece.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Zaharul ars il fac asa: cand incep sa se formeze insulite de zahar topit, mai reduci focul ca sa nu se arda (devine amarui) si cu o lingura metalica rotesti in insulite largindu-le si topind tot zaharul pana devine auriu.

2

Zaharul nu trebuie sa fumege cand e topit. Pui o plita/tinichea dedesubt daca focul cel mai mic, este inca prea puternic reglat la aragazul tau.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placinta greceasca 335832
retete culinare - Placinta greceasca 335833
retete culinare - Placinta greceasca 335834
retete culinare - Placinta greceasca 335835
retete culinare - Placinta greceasca 335836

COMENTARII (25)

gabrielasfechis 1

06.08.2014, 16:57

cu siguranta o sa fie urmatoarea prajitura cu care o sa impresionez musafirii

Lia_ 1

06.08.2014, 23:31

salut multumesc!

Panacris 1

13.08.2014, 16:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S