Pogaci cu jumari

de anca_rm in Aperitive / Garnituri, 22 Dec 2015 | 799 vizualizari

 

O reteta care imi este draga si care in perioada de iarna se pregateste destul de des .


 


 

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 200 ml smantana
  • 100 ml zer sau lapte
  • 25 gr drojdie
  • 2 linguri jumari macinate pt aluat +4 linguri de jumari pentru uns foile
  • 1 lingura untura
  • sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 oua pentru aluat +1 pentru uns
  • Optional : chimen, susan
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pogaci cu jumari:

Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute .

Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri de jumari , untura , ouale batute usor cu furculita si la final zerul cu drojdia . Framantam un aluat dens si nelipicos si lasam la loc caldut sa creasca cam o ora . Trebuie sa creasca bine. Daca in incapere nu este cald se poate pune 40 gr drojdie.

Cand a crescut impartim aluatul in doua partie egale. Intindem prima parte , o ungem cu jumari (1 lingura ar trebui sa fie de ajuns , dar depinde de marimea aluatului) si o impaturim aducand marginile una peste alta. Lasam sa stea 15 minute . Pana cand prima parte se odihneste intindem ce-a de-a doua .

Dupa 15 minute intindem din nou prima parte si ungem din nou cu o lingura de jumari, impachetam din nou si lasam sa se odihneasca.

Procedam la fel si cu cealalta parte.

Pregatim tavile cu foaie de copt .

Intindem primul aluat si taiem rotunde sau cu orice alta forma doriti . asezam pe tava cu putin loc intre ele , acoperim cu un prosop si lasam sa stea putin .

Intindem si taiem pana cand terminam tot aluatul .

Ungem fiecare bucata cu oua  si impungem usor cu furculita de cateva ori.

Dam tavile la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc usor.

Se poate presara deasupra chimen, susan sau seminte de floarea soarelui . 

 

TIPS-URI

1

tataiti sub ce forma doriti chiar si saratele

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pogaci cu jumari 418164
retete culinare - Pogaci cu jumari 418165
retete culinare - Pogaci cu jumari 418166
retete culinare - Pogaci cu jumari 418167
retete culinare - Pogaci cu jumari 418168

COMENTARII (11)

Bya Ralu 1

22.12.2015, 13:33

Rocsi 1

22.12.2015, 20:48

Andra_Constantinescu 1

23.12.2015, 01:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21