Prajitura cu nuci caramelizate

de MyCookingLife in Prajituri, 13 Feb 2012 | 402054 vizualizari

 

O prajitura rafinata, cu un gust divin!

 

INGREDIENTE

  • Nucile caramelizate:
  • 350 g nuca
  • 4-5 linguri zahar
  • Blatul:
  • 8 albusuri ou
  • 16 linguri zahar tos
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1-2 lingurita de rom
  • Sucul de la ½ lamaie
  • Crema:
  • 300 g unt gras
  • 8 galbenusuri ou
  • 8 linguri zahar
  • 200 ml lapte rece
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 fiola esenta vanilie (sau migdale)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuci caramelizate:

Nucile caramelizate: Se prajesc nucile in cuptor 2-3 minute. Se zdrobesc cu sucitorul cand sunt reci. Se face un caramel din 4-5 linguri zahar, se adauga 100 g nuci prajite si se amesteca rapid. Se intind nucile caramelizate pe o folie de aluminiu. Cand sunt reci, se piseaza.

Blatul:
Se bat albusurile spuma cu sarea, romul, zaharul si sucul de lamaie. Se adauga  250 g nuci prajite si pisate. Se coace blatul in tava de cuptor, pe hartie de copt, pentru 25-30 minute. Cand se raceste, se taie in 3 parti egale, dupa ce se dezlipeste de hartia de copt.

Blatul se taie in felii, nu pe inaltime ca la tort.

Crema: Se freaca galbenusurile  cu zaharul, apoi se adauga laptele rece si se amesteca bine. Se amesteca pe foc, pana se ingroasa. Cand se raceste, se adauga zaharul vanilat. Se freaca untul. Se adauga lingura cu lingura din crema rece in unt, pana se incorporeaza bine. Se adauga esenta de vanilie.

Se asambleaza prajitura alternand straturile de blat cu cele de crema. Ultumul strat este de crema, deasupra caruia se presara nucile caramelizate.

Se taie a doua zi. (Noi nu am avut rabdare si am taiat-o dupa 30 minute. A fost foarte buna.)

Update 17.04.2012:

Am postat acum 2 luni o prajitura foarte savuroasa si rafinata. Mai multe gospodine de pe Bucataras.ro s-au plans precum ca, nu le-a iesit prajitura. Altele au pus la indoiala veridicitatea fotografiei, spunand ca, apartine altei prajituri. In sprijinul meu, vin cu noi dovezi! :)) Prajitura a fost refacuta in familia noastra de mai multe ori, de la ultima postare. Asadar, am atasat 2 fotografii noi. Prajitura din fotografia in sectiune este realizata de mine (ne-am bucurat de ea chiar de Paste), iar cea in care apare crema mai galbena este realizata de mama mea (cu ceva timp in urma). Am postat 2 fotografii diferite, cu 2 prajituri diferite, realizate de 2 persoane diferite, care au folosit ingrediente diferite (spre exemplu, eu am folosit unt President, iar mama, Milli), tocmai pentru a nu exista din nou dubii.Sper ca acum toata lumea sa fie impacata si sa incerce sa urmeze pasii retetei intocmai, pentru a le iesi aceasta minunata prajitura!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu nuci caramelizate-0
Prajitura cu nuci caramelizate-1
Prajitura cu nuci caramelizate-2
Prajitura cu nuci caramelizate-3

COMENTARII (237)

mady90 1

12.02.2015, 13:20

Maine o incerc si eu. Sper sa imi iasa! Vreau sa stiu, am sanse sa scot 12 prajituri din cantitatile indicate? Si inca ceva ... imi puteti spune ce dimensiuni are tava folosita la aceste cantitati?

DIANA B 1

04.12.2015, 13:57

Fara faina sau amidon ? Doar asa numai cu nuci ?

Annapurna 1

04.12.2016, 17:42

Am facut de Paste (si o s-o fac si de Craciun) o varianta "imbunatatita" cu cate inca un strat de frisca bauta cu zahar caramelizat cu nuci,pus peste prima crema.Iese bestiala !!
Daca s-ar da dimensiunile tavii in care s-a copt ar fi usor de calculat cantitatile pentru tava in care coacem...De aici provin unele "rateuri"

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41