Rahat turcesc home-made

de adnia in Dulciuri, 2 Ian 2013 | 27187 vizualizari

 

Legenda spune ca pe teritoriul vechii Tracii stapanea atotputernicul Sevt. Mare gurmand si iubitor de dulciuri alese, el era mereu nemultumiti de bucatarii de la palat, desi acestia se straduiau din rasputeri sa-i ofere cele mai gustoase mancaruri si deserturi. Astfel se face ca mereu se perindau bucatarii pe la curte...dar Sevt tot era nemultumit. Intr-o zi i-a venit ideea sa organizeze un concurs, menit sa descopere cel mai deosebit desert. Si iarasi a inceput perindarea maestrilor iscusiti din toata lumea, fara ca regele sa fie incantat.
In ultima zi a concursului s-a prezentat la palat si o tanara turcoaica, pe nume Lokum, care i-a dat sa guste un desert simplu, moale, foarte dulce si aromat (cunoscutul rahat turcesc de astazi, cunoscut si ca rahat Lokum). Inca de la prima inghititura, Sevt s-a declarat cucerit pe deplin si a exclamat:"Aceasta este adevarata savoare din Rai!"Aceasta este legenda din spatele minunatului rahat turcesc, pe care eu il ador si datorita faptului ca foarte rar il gasesc pe cel care respecta cu adevarat reteta, m-am hotarat sa incerc sa-l prepar si eu la mine acasa.

 

INGREDIENTE

  • -500 ml apa
  • -500 gr. zahar
  • -1 lamaie
  • -putin ulei fara gust (eu am ales ulei de migdale dulci)
  • -150 ml apa de trandafiri
  • -50 ml sirop de trandafiri
  • -100 gr amidon alimentar
Portii: 10
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rahat turcesc home-made:

Intai se pregateste tava in care vom turna preparatul fierbinte: se unge cu ulei o tava  cu peretii inalti de cca. 3 cm (optional, se mai poate adauga si o foaie de aluminiu, cum am facut eu, care se unge si aceasta cu ulei)

Separat se pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie si se lasa pe foc pana se dizolva zaharul, moment in care se adauga felii de lamaie. Se fierbe totul pana se leaga siropul.

In alt vas se dizolva amidonul in apa si siropul de trandafiri (daca emulsia rezultata vi se pare prea groasa, mai puteti adauga cateva linguri de apa). Amidonul astefl dizolvat se toarna peste siropul de lamaie de pe foc si se lasa in continuare la fiert, pana se ingroasa bine (se amesteca totul continuu, ca sa nu se prinda de fund). Veti observa ca in momentul adaugarii amidonului, compozitia devine opaca, dar asta nu trebuie sa va ingrijoreze.Daca doriti sa-i adaugati coloranti alimentari si alte arome, acum este momentul. Eu am decis sa-l las asa simplu, deocamdata)

Dupa ce s-a ingrosat bine de tot compozitia, se ia de pe foc si se toarna in tava pregatita dinainte. Se lasa totul la racit cateva ore intr-un loc racoros(nu frigider), pana se raceste si se incheaga. Apoi se pudreaza cu zahar pudra/nuca de cocos/nuci, alune macinate, etc si se rastoarna pe un tocator, apoi se portioneaza in bucatele cat doriti de mari. Bucatelele de rahat se tavalesc prin compozitia aleasa (nuca de cocos, in cazul meu) si...gata. Se pastreaza in cutii de carton inchise.

P.S. Rahatul turcesc facut in casa are o consistenta mai moale decat cel din comert, dar am observat ca, dupa cateva zile de pastrare, acesta incepe sa se intareasca.

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rahat turcesc home-made" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

misharsa 1

16.07.2013, 13:59

Aha, deci e proba de fir (trebuie sa fie lipicios si sa se intinda). Multumesc Adnia ;-)

misharsa 1

16.07.2013, 14:02

Am facur rahat cu esenta de lamaie, si rahat cu esenta de capsuni. Arata superb si gusta delicios. Doar ca se usuca cam greu (peobabil nu am fiert siropul indeajuns).
Multumesc ptr reteta!! ;-)

nutty 1

16.12.2014, 20:14

presupun ca feliile de lamaie se scot la un moment dat ☺️

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tort de post