Rahat turcesc home-made

de adnia in Dulciuri, 2 Ian 2013 | 22335 vizualizari

 

Legenda spune ca pe teritoriul vechii Tracii stapanea atotputernicul Sevt. Mare gurmand si iubitor de dulciuri alese, el era mereu nemultumiti de bucatarii de la palat, desi acestia se straduiau din rasputeri sa-i ofere cele mai gustoase mancaruri si deserturi. Astfel se face ca mereu se perindau bucatarii pe la curte...dar Sevt tot era nemultumit. Intr-o zi i-a venit ideea sa organizeze un concurs, menit sa descopere cel mai deosebit desert. Si iarasi a inceput perindarea maestrilor iscusiti din toata lumea, fara ca regele sa fie incantat.
In ultima zi a concursului s-a prezentat la palat si o tanara turcoaica, pe nume Lokum, care i-a dat sa guste un desert simplu, moale, foarte dulce si aromat (cunoscutul rahat turcesc de astazi, cunoscut si ca rahat Lokum). Inca de la prima inghititura, Sevt s-a declarat cucerit pe deplin si a exclamat:"Aceasta este adevarata savoare din Rai!"Aceasta este legenda din spatele minunatului rahat turcesc, pe care eu il ador si datorita faptului ca foarte rar il gasesc pe cel care respecta cu adevarat reteta, m-am hotarat sa incerc sa-l prepar si eu la mine acasa.

 

INGREDIENTE

  • -500 ml apa
  • -500 gr. zahar
  • -1 lamaie
  • -putin ulei fara gust (eu am ales ulei de migdale dulci)
  • -150 ml apa de trandafiri
  • -50 ml sirop de trandafiri
  • -100 gr amidon alimentar
Portii: 10
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rahat turcesc home-made:

Intai se pregateste tava in care vom turna preparatul fierbinte: se unge cu ulei o tava  cu peretii inalti de cca. 3 cm (optional, se mai poate adauga si o foaie de aluminiu, cum am facut eu, care se unge si aceasta cu ulei)

Separat se pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie si se lasa pe foc pana se dizolva zaharul, moment in care se adauga felii de lamaie. Se fierbe totul pana se leaga siropul.

In alt vas se dizolva amidonul in apa si siropul de trandafiri (daca emulsia rezultata vi se pare prea groasa, mai puteti adauga cateva linguri de apa). Amidonul astefl dizolvat se toarna peste siropul de lamaie de pe foc si se lasa in continuare la fiert, pana se ingroasa bine (se amesteca totul continuu, ca sa nu se prinda de fund). Veti observa ca in momentul adaugarii amidonului, compozitia devine opaca, dar asta nu trebuie sa va ingrijoreze.Daca doriti sa-i adaugati coloranti alimentari si alte arome, acum este momentul. Eu am decis sa-l las asa simplu, deocamdata)

Dupa ce s-a ingrosat bine de tot compozitia, se ia de pe foc si se toarna in tava pregatita dinainte. Se lasa totul la racit cateva ore intr-un loc racoros(nu frigider), pana se raceste si se incheaga. Apoi se pudreaza cu zahar pudra/nuca de cocos/nuci, alune macinate, etc si se rastoarna pe un tocator, apoi se portioneaza in bucatele cat doriti de mari. Bucatelele de rahat se tavalesc prin compozitia aleasa (nuca de cocos, in cazul meu) si...gata. Se pastreaza in cutii de carton inchise.

P.S. Rahatul turcesc facut in casa are o consistenta mai moale decat cel din comert, dar am observat ca, dupa cateva zile de pastrare, acesta incepe sa se intareasca.

Enjoy!

 

RETETA IN IMAGINI

Rahat turcesc home-made-0
Rahat turcesc home-made-1
Rahat turcesc home-made-2
Rahat turcesc home-made-3

COMENTARII (25)

misharsa

misharsa 1

16.07.2013, 13:59

Aha, deci e proba de fir (trebuie sa fie lipicios si sa se intinda). Multumesc Adnia ;-)

misharsa

misharsa 1

16.07.2013, 14:02

Am facur rahat cu esenta de lamaie, si rahat cu esenta de capsuni. Arata superb si gusta delicios. Doar ca se usuca cam greu (peobabil nu am fiert siropul indeajuns).
Multumesc ptr reteta!! ;-)

nutty

nutty 1

16.12.2014, 20:14

presupun ca feliile de lamaie se scot la un moment dat ☺️

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24