Rulada din carne de vita cu pruna uscata

de anisoara in Aperitive / Garnituri, 19 Ian 2010 | 6219 vizualizari

 

Doresc sa va arat , cum sa "modelati "gustos si frumos o rulada din carne de vita .
In ce mod s-o preparati , ca rulada sa nu se desfaca , atunci , cind va fi taiata si aranjata pe platou?
Daca o sa va staruiti sa indepliniti toti pasii , care vor fi descrisi mai jos , atunci va garantez, ca veti reusi cu mare succes.
Acesta rulada este un aperetiv , care v-a infrumuseta orice masa de sarbatoare si are un gust deosebit , deoarece este impluta cu pruna uscata ,care in prealabil este marinata in coniac si imbibata cu nuca.

 

INGREDIENTE

  • 450 gr de carne de vita ( antrecot) 
  • 60-80 gr de carne tocata de vita 
  • 60 gr de cascaval olandez
  • 10 prune
  • 5 nuci
  • 20 gr de coniac
  • 20 gr de jelatina
  • tifon
  • hirtie de aluminiu
  • piper negru macinat
  • sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulada din carne de vita cu pruna uscata:

Pentru acesta rulada trebuie sa alegeti cu mare atentie carnea de vita , sa fie mai frageda, de culoare roz  - cea mai reusita bucata este antricotul.

Deasemenea , va atrag atentia  la alegerea prunelor uscate- pentru ca gustul acestei rulade depinde in primul rind de gustul prunelor uscate, care le veti  cumpara. E necesar,  ca pruna sa fie dulce , fara miros de fum .Se scot simburii din prune si se inlocuiesc cu jumatati de miez de nuca . Prunele se pun la inmuiat ( marinat) intr-o solutie din 50 gr de apa calduta amestecata cu putin zahar si coniac, pentru ca pruna sa-si imbibe o aroma placuta a coniacului. Se marineaza cam 2 ore. Daca prunele sunt foarte uscate, atunci ,in prealabil, se pun la umflat , inmuiat in  apa calduta prunele uscate pe vreo ora,. Dupa ce s-au marit , se scot toti simburii si se procedeaza cum am descris mai sus.

Va rog sa urmariti dupa fotografii, pt ca m-am straduit sa fotografiez orice pas.

Pe un fund de lemn se pune bucata de carne si cu un cutit ascutit se face o taietura   dealungul carnii , de parca ati dori sa o impartiti in 2 jumatati, dar nu o taiati pina la capat , se lasa cam un 1 cm de grosime netaiat. Se deschide bucata de carne ca o carte. Mai departe , cu ajutorului cutitului se desface ( se taie)  o parte de carne in directia laterala si ea devine mai subtire.

In acelas mod se procedeaza cu cealata jumatate de carne. In sfirsit bucata de carne este deschisa ca o carte. Se bate bine carnea  cu un ciocan  de lemn. Se sareaza , se pipereaza pe ambele parti. 

Se amesteca bine carne tocata cu cuburile de cascaval ( nu dat prin razatoare).La preferinta se adauga  in carnea de tocat si un catel de usturoi pisat bine.

Tocatura se repartizeaza pe o suprafata de 2/3 din carnea batuta si se bate bine si mai de multe ori deasupra cu mina peste tot , pentru ca carnea tocata  si cascavalul sa se imbibe bine in bucata de carne,  care va fi rulata.Urmariti in foto. Este o conditie obligatorie. Oua nu se adauga , pentru ca rolul de inchegare il are anume cascavalul.

Se repartizeaza dealungul prunele scurse de marinada si uscate.

Se unge cu miina sau cu o pensula pe toata suprafata cu putina jelatina  inmuiata. 

Se inroleaza foarte strins carnea cu implutura. Se ia o bucata de tifon , unsa bine cu ulei ci se stringe , se inveleste bine rulada . Va recomand , sa folositi anume , tifonul, nu hirtie de copt, sau aluminiu. Tifonul ii tine bine forma ruladei in timpul coacerii la cuptor.Am incercat diferite metode , dar cea mai reusiita este- metoda de invelire cu tifon.

Dupa aceia se inveleste in hirtie de aluminiu sau de copt si se pune sub un pres greu timp de 2-4 ore.  

Se coace la cuptor pe o tava unsa cu ulei  si se toarna putina apa, timp de o ora la temperatura initiala 200C, dupa 15 minute- la 170 C . 

Sau se  fierbe rulada  intr-un vas cu apa si diferite mirodenii la un foc mijlociu timp de 40 min -o ora . Totul depinde de calitatea carnii.    

Se dezbraca rulda de tifon si hirtie in stare ferbinete, dar cu mare atentie, ca e posibil, sa fie lipit bine tifonul in locurile , unde a iesit cascavalul si atunci se rupe.

Rulada se inveleste in hirtie curata sau tifon curat si se pastreaza sub un pres pe toata noaptea.  Rulada ramasa se pastreaza in congelator fara nici oschimbare a gustului.         

 

 

RETETA IN IMAGINI

Rulada din carne de vita cu pruna uscata-0
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-1
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-2
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-3
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-4
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-5
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-6
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-7
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-8
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-9
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-10
Rulada din carne de vita cu pruna uscata-11

COMENTARII (5)

Teo

Teo 1

20.01.2010, 23:02

Anisoara ,majoritatea retetelor tale le-am incercat; recunosc in zona de SUD , unde locuiesc eu,nu se folosesc asemenea combinatii;are un gust neinchipuit de bun, va indemn sa o incercati ,nu o sa va saturati si o s-o mai vreti odata.

anisoara

anisoara 1

22.01.2010, 19:18

Skuzati , ca nu pot raspunde la timp.
Sunt mereu ocupata la lucru .Dar de voi nu iuit nicioadata. Aceasta rulada merita sa o preparati, cit mai degraba, pt ca vor urma alte rulade in timpul apropiat. Recunosc ,ca este mult mai mult de lucru in ea, decit cu "Rulada de sarbatoare" , dar sa stiti, ca se merita osteneala. Multumesc

adasev12

adasev12 1

24.12.2010, 00:19

excelent...trebuie sa fie senzationala! f frumos si toata lauda mea!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!