arata bine! Liviu zice ca ar incerca sarmalele in dovleac puse la copt in tzest, la tara..eu nus tiu exact ce inseamna asta, dar trebuie sa fie interesant..
Anca, tzestul e din pamant facut, din ala ars, si se pun taciuni aprinsi sub el si se coace painea. Mama, ce explicatie am dat Sper ca se intelege ceva...dar nu stiu daca ar merge dovleacul, ca se duce repede jaragaiul si trebuie pus altul..zic eu...si dureaza mult...nu stiu, daca are rabdare sa incerce!
tzest este un clopot- capac mare din lut. vatra se matura, se spala caramizile si apoi se face un foc peste care se pune si clopotul . cand s-au incalzit destul caramizile vetrei si clopotul de lut se matura ramasitele focului , se pun frunze de salcam pe caramizi si pe ele se pune ce vrei sa faci( eu am mancat doar paine si friptura facuta asa), se acopera cu clopotul si se lasa sa se faca la caldura caramizilor si a lutului clopotului, cateva ore. tot ce se face in tzest e mult mai mult decat delicioas.. nu era destul dovleacul cu sarmale..acum si tzestul...gata ma apuca sa murez varza ca nu se mai poate trai cu voi
Mama, arata bineeee! Sa va fie de bine! Au ceva gust de dovleac? Bosco, multumim pt explicatii Mamaia mea facea doar paine in tzest, si stiu ca ea punea taciunii aorinsi in jurul painii , ce bunatate era painea aia Iri, sticla era goala, da??
Stati ca va lamuresc eu cum este cu testul ! Este facut din pamant galben,care se calca in picioare (se framanta impreuna cu balega si apa). I se da forma , unei palarii cu calota mica si se lasa la uscat. Din cand in cand se umezeste pentru a nu se crapa. Se fixeaza pe vatra. Cand este folosit se face foc sub el (ridicandu-se pe o parte). Se inlatura jarul ,se pun frunze de nuc sau se matura bine vatra si se pune painea.Se lasa testul pe vatra si painea se coace la caldura testului si a vetrei.Are un gust ce nu poate fi comparat .A nu se confunda cu cuptorul de caramida.
da, le-am pus in frigider. pai e dovleac, rivka, nu "ridichea uriasa" . glumesc. acum, dupa citeva ore in frigider, dovleacul ala nu mai e chiar k in poza ...
nu-mi dau seama cat e de mare, pare mare asa in cuptor....dar ma mir ma asteptam sa pastreze sarmalele fff suculente nu sa suga grasimea ca un burete....