Tiramisu (reteta originala)

de cristinne in Prajituri, 6 Sep 2010 | 97474 vizualizari

 

Am mai macat tiramisu pana acum, dar nu am facut niciodata. E prima data cand fac si am zis ca trebuie sa respect intocmai reteta originala. Pe unde am mancat pana cum, pot spune ca la noi in tara, o singura data am nimerit ceva asemanator cu notiunea de tiramisu italian ca la mama lui. Cofetariile isi cam bat joc si ce fac ele nu se numesc tiramisu (folosesc blat in loc de piscoturi si o crema fada in loc de crema de mascarpone, rezultatul final fiind o prajitura cu crema fara gust). Nu numai cofetariile, insa si multe dintre bucataresele pe unde am gustat, fac tiramisu cu o crema din frisca lichida si nu cu mascarpone,deci rezultatul fiind cu totul altul decat cel asteptat, insa cine a gustat cu adevarat un tiramisu bun, nu il va uita niciodata! Cazul meu,:)) Am macar in Italia la "el" acasa si am mancat in Romania (la o cafenea italieneasca dintr-un mall "Il gelato", unde intr-adevar am zis ca papilele mele gustative au dat de rai!

 

INGREDIENTE

  • piscoturi - 24 bucati ;
  • mascarpone: 500 gr;
  • oua: 5;
  • cacao neagra;
  • cafea;
  • coniac;
  • zahar: 7 linguri;
  • fulgi de ciocolata rasa: 3 linguri;
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tiramisu (reteta originala):

Se separa ouale.

Se bat albusurile spuma.

Se bat separat galbenusurile cu zaharul, adaugandu-se esenta de rom pana se fac crema. Se face separat cafeaua (espresso).

Se raceste cafeaua.

Se incorporeaza crema de galbenusuri cu branza mascarpone si apoi si albusurile de ou batute spuma. Eu am folosit mixerul si nu recomand pt ca mi s-a cam subtiat crema finala (nu mult dar asa mi s-a parut. Recomand  sa se foloseasca o paleta pt incorporat amestecurile la final.

Se face amestecul lichid din cafea si coniac (cine are, va pune si vin de Marsala, eu nu am gasit in Romania).

Se pune intr-o tava cu pereti mai inalti (eu nu am gasit la indemana  si am facut pereti falsi din staniol, puteam folosi tava de chec dar acum mi-a dat prin cap:))), se pune un strat de piscoturi date prin cafea (inmuiate pe ambele parti), apoi un strat de crema, apoi iar un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi ultimul de crema. Se pudreaza la final cu o sita cu cacao neagra si cu fulgii de ciocolata (ciocolata neagra rasa).

Se da la rece pentru minim 5 ore.

 Este absolut un deliciu!

 Crema de mascarpone este fabuloasa;)) merita toti banii, desi mi s-a parut exagerat de scumpa, deh, nu mancam tiramisu zilnic asa ca merita!

 

 

 

TIPS-URI

1

la final incorporati amestecurile (albusul de ou batut, galbenusurile si crema de mascarpone, cu o paleta, nu cu mixerul pt ca se fluidizeaza prea tare crema finala).

2

nu folositi altceva decar branza mascarpone! nu se compara cu nimic;

3

Mascarpone este o brânză triplu-crema, confecţionata dintr-o smântâna proaspătă, în general, scăzut in grăsimi. Este formata din laptele de vacă,  acesta fiind cica hrănita cu ierburi speciale:ierburi proaspete şi flori - un regim alimentar special, care creează un gust unic deseori descris ca fiind "proaspăt şi delicios". Mascarpone este utilizat în mâncăruri regionale din Lombardia, unde este o specialitate.. Când e proaspătă, miroase a lapte şi smântână şi adesea, este utilizata în loc de unt pentru a îngroşa şi îmbogăţi rissoti. Brânză apartine ca origine din zona dintre Lodi şi Abbiategrasso, la vest şi la sud de Milano, probabil pe la sfârşitul secolului 16-lea sau la începutul lui al 17 lea. Unii spun ca numele a venit de la "mas que bueno" (în spaniolă pentru "mai bun decât bun"), deşi poate au fost doar o hotărâre efectuata de către un oficial spaniol atunci când Lombardia a fost dominată de Spania.. Sau, poate veni de la "mascarpia", dialectul local pentru ricotta, deoarece ambele brânzeturi sunt făcute printr-un proces practic identic. Asadar mascarpone nu este o smantana cum multi spun.Cum este obtinuta : Laptele de vacă se aseaza, şi după ce crema a crescut în mod natural la suprafaţa laptelui, aceasta se degreseaza , se toarna în containere metalice, şi se încălzeşte într-un cazan dublu. Se odihneste la frigider timp de 12 de ore în containere speciale, unde se separă zerul.. Mascarponele (minus zer) este pusa în saci de pânză şi ii e permis să continue epurarea zerului sau inca 24 de ore suplimentare. Informaţii nutriţionale: Mascarpone are 453 de calorii pentru fiecare 100 de grame (3-1/2 oz) şi. Un conţinut relativ ridicat de grăsime de 47%. (traducere proprie a unor informatii dupa un site italienesc)

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49577
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49578
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49579
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49580
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49581
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49582
retete culinare - Tiramisu (reteta originala) 49583

COMENTARII (16)

Brindusa 1

22.12.2010, 12:13

Cristinne, daca vrei sa urmezi reteta italiana, eu zic sa ramai la ceea ce ai scris initial, fara frisca, Eu am facut, dar am incorporat albusurile cu paleta. Si am lasat prajitura in frigider pana a2a zi. Asa n-a mai fost moale. Eu zic ca ceea ce ti-a iesit tie e foarte bun! Si chiar si asa, mai moale e foarte buna! Sa mai taca aia care au impresia ca sunt atotcunoscatori.

Rux 1

22.12.2010, 12:24

Pay daca sunt atoatestiutori nu prea au cum sa taca nu-i asa Brandusa scumpa? Ca-i mananca limba... ...eu chiar am sa-l rog pe bucataras sa imi stearga reteta de tiramisu subrezit...

Andreea Caroline 1

31.12.2012, 17:38

Cristinne daca iei in calcul faptul ca ai facut pentru prima oara...eu zic ca rezultatul este excelent .BRAVO

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21