Tort cu crema de nectarine si prune

de _Alina_ in Torturi, 20 Dec 2013 | 900 vizualizari

 

Se cere tort la asa sarbatoare mare. :) "La multi ani" Bucataras! Sa cresti frumos si bine!

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 7 oua (xl)
  • 14 lg cu varf zahar
  • 9 lg cu varf faina de grau
  • 6 lg cu varf cacao
  • 3 lg ulei floarea soarelui
  • 1 si 1/2 lgt rasa praf de copt

Crema de ciocolata

  • 800 g frisca lichida
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 g cicocolata amaruie
  • 6 galbenusuri (3 mici + 3 mari)

Crema nectarine

  • 400 g nectarine
  • 40 ml apa
  • 200 g marshmallows400 g frisca lichida
  • 2 lgt zahar
  • 2 lg zahar

Crema prune

  • l500 g prune
  • 3 lg zahar
  • 40 ml apa
  • 400 g marshmallows
  • 400 g frisca lichida
  • 80 g mascarpone

Sirop:

  • 50 ml sirop concentrat de salcam
  • 200 ml apa plata
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de nectarine si prune:

Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 3lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.

4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.

5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 8 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.

6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.

7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 50-60 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.

Crema de ciocolata

1.Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, infierbantam fara a  da in clocot, adaugam ciocolata rupta in bucati mici, lasam 1-2 minute asa, apoi invartim pentru a omogeniza compozitia.

2. Reinfierbantam compozitia pana aproape de punctul de fierbere (avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se lipeasca ciocolata), punem galbenusurile batute, amestecam si oprim focul imediat. Continuam sa amestecam pana cand se omogenizeaza totul.

3. O lasam la racit, apoi o introducem in frigider pentru 4 ore.

4. Inainte de a monta tortul scoatem crema de la frigider si o mixam bine, pana capata volum si se deschide la culoare. Va fi mai densa asa ca la montaj va trebui sa utilizati un vas cu apa fierbinte in care sa tineti cutitul sau ustensilele cu care finisati tortul.


Crema de nectarine
1. Punem nectarinele spalate, curatate de samburi si taiate cuburi impreuna cu 3 lg zahar intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.

2. Scoatem nectarinele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallos pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).

3. Mixam frisca lichida cu 1 lg zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de nectarine racita.  

Crema de prune

1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.  

2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).  

3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de prune bine racita si cu mascarponele.

Atentie! Crema de nectarine si cea de prune se fac cu cateva minute inainte de a monta tortul.

   Asamblare:
Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune, apoi a doua felie, insiropam, punem crema de nectarine, a treia felie, insiropam, punem restul de crema de prune apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru minim 2-3 ore.Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema de ciocolata, apoi il bagam din nou in frigider pentru cateva ore.

S-aveti pofta!

NOTA!

Puteti inlocui fructele cu fructe din compot (caz in care le scurgeti de zeama, le faceti piure si le puneti la infierbantat intr-o oala non-aderenta si apoi continuati cu pasul 2 de la crema) sau cu fructe congelate (caz in care urmati toti pasii). :)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285550
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285553
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285554
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285555
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285556
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285557
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285558
retete culinare - Tort cu crema de nectarine si prune 285559

COMENTARII (31)

xana 1

20.12.2013, 22:03

T I M E A 1

21.12.2013, 01:43

mamaieelena 1

21.12.2013, 18:35

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55