Tort cu mousse de ciocolata alba si afine

de alexandra_marcu in Torturi, 9 Mar 2014 | 6389 vizualizari

 

Buna tuturor,
Ca si bucataras incepator cred, ca am datoria de a incepe prin a impartasi una din retetele pe care eu le-am incercat si de care sunt foarte multumita. Las la apreciere celor ce o incearca sa isi spuna parerea daca gresesc sau nu.

 

INGREDIENTE

  • BLAT:
  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 11 linguri faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • CREMA:
  • 600 g frisca lichida
  • 300 g ciocolata alba ( de calitate)
  • 1 plic gelatina
  • 1 borcan afine( 300 g)
  • PASTA DE ZAHAR:
  • 1 lingura de gelatina
  • 6 linguri de apa
  • 1 lingura unt/margarina
  • 2 linguri de miere
  • zahar pudra cat incape
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de ciocolata alba si afine:

BLATUL:

Incepem prin a separat albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga treptat cate o lingura de zahar. Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si se pun pun peste albusuri amestecandu-se cu miscari lente. Se adauga praful de copt vanilia, cacao si se amesteca usor pana ce compozitia se omogenizeaza, iar la sfarsit se adauga faina. Apoi se toarna compozitia in tava de copt de forma rotunda cu diametrul de 26 cm, dupa ce s-a pus hartie de copt pe fundul tavii. Se da la cuptor pentru aproximativ 35 minute sau dupa ce trece testul scobitorii.

Dupa ce blatul s-a copt se scoate din tava si se lasa la racit timp in care se prepara crema.

CREMA:

Se mixeaza bine jumatate din cantitatea de frisca( 300 g). Ciocolata se topeste in restul de 300 g frisca incalzita la foc mic. Atentie, frisca nu trebuie sa fiarba.
Gelatina se hidrateaza in putina apa dupa care se adauga in ciocolata calda si se amesteca pana se topeste. Se lasa aceasta compozitie sa se taceasca complet si apoi se toarna in frisca batuta. Se mixeaza bine,se pun afinele dupa care se da la frigider.

Dupa ce s-a racit blatul, se taie in 3 felii egale ca grosime, se insiropeaza bine cu sirop de afine si se pune crema intre felii. Atentie, nu se pune toata crema in interiorul tortului ci se pastreaza o parte pentru a inveli si exteriorul acestuia cu crema.

La pasul urmator totul depinde de imaginatia si dorinta fiecarei persoane daca doreste sa lase tortul ornat doar cu crema eventual si putina ciocolata sau se doreste a se imbraca in pasta de zahar.

Eu am ales varianta cu pasta de zahar pe care am pregatit-o in felul urmator:

Gelatina se amesteca cu apa, se pune pe baie de aburi iar cand aceasta este calda se adauga untul si mierea si se amesteca pana se formeaza o pasta omogena. Se cerne zaharul peste care  se adauga pasta pregatita mai sus, amestecandu-se pana devine o pasta mai groasa si observam ca nu se mai poate folosi lingura. Pentru a putea framanta mai usor pasta de zahar se toarna toata compozitia formata direct pe masa si se framanta ca un aluat normal  pana cand aceasta devine elastica si nu se mai lipeste deloc de masa.

Se intinde in foaie subtire ca orice aluat, se acopera tortul cu ea avand grija sa nu se formeze bule de aer intre pasta si tort. Dupa preferinta se orneaza cu flori realizate tot din pasta de zahar.

 

 

 

TIPS-URI

1

Zaharul se cerne foarte bine chiar de 2-3 ori pentru ca textura pastei sa fie cat mai fina.

2

In cazul in care zaharul contine cristale mai mari nu se poate intinde sau realiza ornamente din el, se faramiteaza.

RETETA IN IMAGINI

Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-0
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-1
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-2
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-3
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-4
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-5
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-6
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-7
Tort cu mousse de ciocolata alba si afine-8

COMENTARII (20)

Xandrinne

Xandrinne 1

11.03.2014, 06:09

_Alina_

_Alina_ 1

11.03.2014, 09:51

Superb! Bun venit!

miki_a

miki_a 1

27.11.2015, 07:57

La multi ani!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!