Tort cu nuca, mascarpone si caramel

de La Ancuta in Torturi, 3 Feb 2014 | 10988 vizualizari

 

In fiecare an, in ultima zi de ianuarie tortul imi este dedicat mie (ca doar numai o data pe an este ziua mea :)). Anul acesta m-am hotarat sa fac un tort cremos si pentru ca iubesc caramelul am ales in loc de glazura, un strat dulce de caramel. S-a votat in unanimitate: a fost foarte bun.

 

INGREDIENTE

  • Blaturi:
  • 6 albusuri
  • 100 g zahar
  • 130 g nuca macinata
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri faina
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 130 g ciocolata alba
  • 330 g mascarpone
  • 5 g gelatina
  • 330 ml smantana pentru frisca
  • Caramel:
  • 130 g zahar
  • 55 g unt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru ornat:
  • 100 g zahar
  • 100 g miez de nuca
  • 150 ml f risca
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu nuca, mascarpone si caramel:

Pentru foi mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adaugam apoi zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa.
Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si o adaugam treptat in spuma de ou. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus pana cand se incorporeaza. La final adaugam extractul de vanilie.

Impartim compozitia in trei parti egale. Vom coace trei foi in tava rotunda (26cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mic pana cand devin aurii (~15 minute).

Scoatem foile din tava si le lasam la racit, fara a le suprapune. Cand s-au racit complet indepartam hartia de copt.

Intre timp pregatim crema. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam apoi laptele rece si ciocolata rupta bucati. Punem vasul la fiert pe baie de aburi si amestecam pana cand se topeste ciocolata iar amestecul se ingroasa.

Dam apoi de pe foc si lasam sa se racoreasca pana cand ajunge la o temperatura suportabila la deget apoi adaugam branza mascarpone si mixam pana cand devine o crema fina.

Dizolvam gelatina pe foc mic, avand grija sa nu fiarba. Dam de pe foc si adaugam cate o lingura din crema pentru a ajunge la aceeasi temparatura. Adaugam apoi gelatina peste crema si amestecam bine.

Smantana pentru frisca o batem iar apoi o incorporam usor in crema.

Pe un platou asezam o foaie cu nuca si montam inelul de tort in jurul ei. Peste foaie punem jumatate din crema si nivelam. Urmeaza a doua foaie si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie si dam tortul la frigider.

Pentru caramel topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam untul si amestecam energic pana se topeste. La final adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba pana cand se ingroasa. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei intindem caramelul pe tort si dam la frigider
pentru cateva ore sau de preferat peste noapte.

Pentru ornat topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam miezul de nuca intreg si amestecam bine. Rasturnam compozitia pe hartie de copt si o lasam sa se raceasca. Punem apoi nucile caramelizate intr-o punga si le zdrobim cu sucitorul sau le putem zdrobi in robotul de bucatarie.

Scoatem tortul din frigider si indepartam inelul. Ungem marginea cu un strat subtire de frisca batuta apoi ornam cu nucile caramelizate.

Din frisca ramasa putem orna dupa preferinte.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295502
retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295503
retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295504
retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295505
retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295506
retete culinare - Tort cu nuca, mascarpone si caramel 295507

COMENTARII (53)

Alina26 1

06.02.2014, 15:33

Krystyan Trendy 1

07.05.2014, 12:43

minunat tort ....foarte frumos!

La Ancuta 1

08.05.2014, 12:59

Multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D