Tort cu prune si vin

de La Ancuta in Torturi, 15 Aug 2012 | 2225 vizualizari

 

Tortul de astazi este facut special pentru mama mea, care isi serbeaza astazi ziua de
nastere. Ii dorim sa fie sanatoasa si fericita si sa ne bucuram cat mai mult timp de ea!!!
Nu puteam insa sa le uit pe Medi si Merisor. La multi ani dragelor!!! Multa sanatate si tot ce este mai bun!!!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 3 oua
  • 75 g zahar pudra
  • 50 g unt
  • 75 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 25 g migdale macinate
  • Crema:
  • 700 g prune
  • 65 g zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri sirop de zmeura
  • 100 ml vin rosu
  • 1 plic si jumatate de gelatina
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • gem de prune pentru uns blatul
  • ciocolata topita si fulgi de migdale pentru ornat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu prune si vin:

Topim ciocolata la foc mic. Separam albusurile de galbenusuri iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Mixam galbenusurile cu zaharul pudra si untul moale pana se albesc si devin spumoase. Faina o amestecam cu praful de copt si migdalele macinate apoi o incorporam in crema de galbenusuri. La final adaugam spuma de albusuri alternand cu ciocolata topita. Amestecam usor dupa fiecare. Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~20 de minute). Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Dupa ce s-a racit il ungem cu gemul de prune.

Crema:

Prunele curatate de samburi le punem la fiert impreuna cu vinul, apa, zaharul si siropul de zmeura. Lasam sa fiarba pana se inmoaie prunele (~ 10 minute) apoi dam de pe foc si le pasam. Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute apoi o punem la topit pe foc mic (atentie sa nu fiarba). Gelatina dizolvata o adaugam peste piureul de prune inca cald apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit amestecam piureul cu frisca batuta. Eu am folosit frisca neindulcita si am mai adaugat 2 linguri de zahar pudra. Amestecam usor pana se omogenizeaza.

In jurul blatului montam inelul de tort si turnam crema peste blatul uns cu gem. Nivelam crema si dam la frigider pentru cateva ore, sau de preferat peste noapte.

Dupa ce s-a intarit crema ornam tortul dupa preferinte.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu prune si vin 173743
retete culinare - Tort cu prune si vin 173744
retete culinare - Tort cu prune si vin 173745
retete culinare - Tort cu prune si vin 173746
retete culinare - Tort cu prune si vin 173747

COMENTARII (64)

La Ancuta 1

20.08.2012, 10:35

Multumesc mult

Ligia Bxl 1

16.07.2013, 13:01

ce bine arata

La Ancuta 1

16.07.2013, 15:44

Multumesc Ligia

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55