Tort Dobos

de MOKUSKA in Torturi, 12 Feb 2014 | 2856 vizualizari

 

Tortul meu preferat, este o onoare sa cunosc aceasta reteta . Cu drag va impartasesc secretele mele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru un blat (aveti nevoie de 6 blaturi):
  • 1 ou mare (rece de la frigider),
  • 20 g zahar,
  • 30 g faina,
  • praf de sare si praf de copt ( eu nu pun de fiecare data, dar se poate presara putin in faina),
  • strop de ulei.
  • Crema:
  • 220 g oua,
  • 220 g zahar,
  • 35 g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati prima oara reteta),
  • esenta de vanilie (sau baton de vanilie, este foarte importanta vanilia din crema!)
  • 280 g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump),
  • 70 g cacao de calitate mai bunicica..
  • Glazura:
  • 1 blat,
  • zahar topit (cu 2 plicuri de vanilie)
  • Hartie de copt, 6 bucati x 24-25 cm diametru
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Se pregatesc cele 6 bucati de hartie de copt (cerata-foto) si tavile (am folosit doua tavi de aragaz, nimic special.) Am folosit o oala de diametru 25 cm pentru a desena "cerculetele"( sa nu fie mai mare de 25 ca iese blatul prea subtire), se taie cu foarfeca fiecare separat, se pun deoparte. Se incalzeste cuptorul si incepeti sa preparati blaturile. Va recomand, desi va ia mai mult din timpul pretios, sa faceti fiecare blat separat:

Se amesteca 1 galbenus cu zaharul si stropul de ulei, se amesteca in faina putin praf de copt (un praf, nu mai mult), se bate albusul cu praf de sare si usor se amesteca. Cu aceasta compozitie se unge forma din hartia de copt, care a fost asezata in prealabil in tava.
Se pune la copt. Atentie! Se coc super repede. Eu pana sa pregatesc blatul nr. 2, trebuie sa scot blatul nr 1, cca 3-4 min, pana prind o culoare galbena. Cele 6 blaturi se lasa la racit cu hartie!! ( eu le pun unul peste altul).

Crema: 220g oua cu 220 g zahar amestecati cu telul si puneti la fiert pe bain marine ( se aseaza pe apa deja clocotita), se amesteca pana devine o spuma.(foto). Dupa ce ati luat-o de pe foc puneti vanilia, sa nu se piarda esenta. Spuma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

35g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati pentru prima data reteta),280g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump), 70g cacao de calitate mai bunicica- se amesteca bine cu mixerul pana se face spuma. Spuma din oua si zahar, deja racit, se adauga treptat in compozitia cu unt si fara oprire se bate cu mixerul.

Cu aceasta creama se umplu cele 5 blaturi, se lasa putina compozitie si pentru ornat.

Glazura: Se topeste zaharul la foc foarte-foarte mic (atentie sa nu se arda, daca se arde repetati din nou). Inainte sa luati de pe foc se pun 2 plicuri de zahar vanilat. Se pregateste blatul nr 6 pe o masa libera, se toarna in mijlocul blatului zaharul topit, cu un cutit mare, uns cu unt (nu altceva ca prinde gust!) cu miscari foarte rapide intindeti glazura pana la margini(atentie la miscarile rapide sa nu va ardeti !).Cu un cutit foarte ascutit si uns cu unt, incepeti sa impartiti glazura (foto), Eu am taiat de la 12 pana la 16 felii, depinde de nr de invitati.

Dupa ce ornati tortul pe placul Dvs,(eu de Craciun am presarat peste crema nuci macinate) se aseaza feliile de zahar ars pe muchie (sau nu).

Pofta buna si astept sugestii.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Dobos 297791
retete culinare - Tort Dobos 297792
retete culinare - Tort Dobos 297793
retete culinare - Tort Dobos 297794
retete culinare - Tort Dobos 297795
retete culinare - Tort Dobos 297796
retete culinare - Tort Dobos 297797
retete culinare - Tort Dobos 297798
retete culinare - Tort Dobos 297802

COMENTARII (27)

MOKUSKA 1

18.02.2014, 14:52

Krystyan Trendy 1

04.08.2014, 13:49

ce tort delicios

simona72 1

23.10.2015, 21:28

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!