Tort "Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura"

de Miha in Torturi, 27 Aug 2011 | 4575 vizualizari

 

Cu drag pentru voi toti!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 100 g faina
  • 1 plic budinca de capsuni Dr Oetcher
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 270 g ciocolata alba
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri intaritor de frisca
  • Pentru jeleul de zmeura:
  • 200 g zmeura
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 plic Tort Jelee
  • Pentru decorul cu bezele:
  • 100 g albus
  • 100 g zahar
  • 1 lingura sirop concentrat de capsuni si zmeura
  • 1 lingura praf de budinca de capsuni Dr Oetcher
  • Pentru decorul cu floricele:
  • 100 g ciocolata alba
  • 1 lingura ulei
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura":

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se ameteca usor cu o lingura sau la vitteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu praful de budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Eu am vrut neaparat sa fac blatul rozzzzz :)))) de aceea am folosit praf de budinca. Daca il vreti "normal" inlocuiti cu amidon sau chiar cu faina.

Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, timp de cca 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de ciocolata alba:

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic, cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se ingroasa. Mixam crema pana devine pufoasa.

Nu stiu care e "secretul" ciocolatei albe, dar dupa topire, cu greu se mai intareste. De aceea am folosit si intaritor de frisca. Daca voi aveti "ac de cojocul ei" :))) nu-l mai folositi.

Jeleul de zmeura:

Zmeura o mixam foarte bine cu mixerul vertical, apoi o punem la foc mic impreuna cu zaharul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam amidonul si amestecand continuu, fierbem pana ajunge la consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam la racit.

Floricelele de ciocolata:

Ciocolata alba o topim la foc mic sau la microunde, impreuna cu o lingurita de ulei. Omogenizam, apoi turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam in strat subtire, dam 1 minut la congelator sa se intareasca putin, taiem floricele cu o forma de biscuiti, apoi dam din nou la congelator pana la intarirea completa.

Peste blatul racit repartizam crema de ciocolata alba si nivelam. Ochiometric (sau cu o rigla :))) ) impartim si taiem blatul in 4 fasii, pe lungime. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare. Finisam tortul cu putina frisca batuta

De jur imprejurul tortului punem un inel de tort. Daca nu dispunem de un inel de marimea potrivita, confectionam unul din folie de aluminiu. Turnam piureul de zmeura si nivelam usor cu o lingura. Preparam gelatina conform indicatiilor de pe plic, apoi o turnam deasupra piureului de zmeura. Dam la frigider pana se intareste foarte bine si suprafata tortului devine lucioasa.

Se orneaza cu floricele de ciocolata si bezele.

Voi puteti orna cum doriti. Eu am mai facut pentru petrecere un fel de mini Pavlova ( aceeasi Marie cu alta palarie :))) ) si cum mi-a ramas niste compozitie, m-am gandit ca niste bezele mici si dragalase ar arata bine peste jeleu.

 

RETETA IN IMAGINI

Tort "Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura"-0
Tort "Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura"-1

COMENTARII (57)

Miha

Miha 1

21.10.2011, 23:47

Multumesc Ruxy!

Miha

Miha 1

21.10.2011, 23:50

vreau si eu sa fiu prietena cu Gaby
cum ai facut Miha? " Am facut ca ea si am zis ca mine. Sau era invers?

Miha

Miha 1

21.10.2011, 23:51

Ela, tine-aproape, ca se coace.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!