Agrisele

Postat de lili in Fructe pe 12 Iul 2011, 21:56

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza
Agrisele

Din punct de vedere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. Se cultiva soiuri de Agris cu fructe verzi (Donetkj, Eezistent de Cluj, Cereless), verzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maurers Samling, Muntenesc de America).In conditiile tarii noastre, agrisele se coc in iunie-iulie.


Agrisele contin 83,5-88,0% apa, 4,2-10,0% zaharuri, 1,18 -2,45% acizi (predomina acidul citric), 0,23-1,62% substante pectice, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP, acid pantotenic, saruri minerale, iod si alte substante. Zaharurile din agrise sunt reprezentate prin levuloza 1,18-3,85%, glucoza 1,19-3,60% si zaliaroza 0,13 - 0,60% prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru etc. ; se preteaza la congelare.prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru etc. ; se preteaza la congelare Agrisele se pot pastra in stare proaspata 3-5 zile. Ele se consuma proaspete sau  sub forma de compot, dulceata, gem, peltea, cidru, suc. Se preteaza la congelare. De la Agris, in scop terapeutic, se folosesc fructele ajunse la maturitatea deplina. Fiind diuretice, agrisele sunt folosite in afectiuni urinare (litiaze), artritism, reumatism si in guta.

Cu agrise se poate face o cura de dezintoxicare, cu pana la 1 kg fructe pe zi (o zi pe saptamana sau trei zile consecuti) si de catre pletorici, hipertensivi si obezi. In ziua cu fructe se recomanda sa nu se consume alte alimente. Cura de agrise mai este indicata in astenii si convalescente, deoarece agrisele au si efect remineralizant. hepatica. Ele se folosesc in hepatite, ciroza hepatica si alte afectiuni hepatice.Intrucat in agrise zaharoza se gaseste in cantitate foarte mica,, iar levuloza si glucoza sunt, practic, egale, aceste fructe pot fi consumate de diabetici. Agrisele stimuleaza functia- Avand si actiune hipotensiva, agrisele se folosesc in tratarea hipertensiunii arteriale. Consumate inainte de masa, sunt tonic-aperitive, iar dupa masa stomahice.


Sursa: www.medicul.com



Comentarii (4)

Lau

15.07.2011, 11:01

nu am mancat pana acum

16.07.2011, 00:02

eu am mancat si sunt foarte bune

20.07.2011, 20:35

f bune sunt dar numai acasa la mama am...si ciorba de agrise ce buna eeeeee ....

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04