Cate tipuri de lapte exista si care sunt beneficiile si minusurile lor

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 1 Iul 2015, 13:23

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Daca va place laptele sau il folositi zilnic in dieta voastra, trebuie sa stiti ca pe piata se gasasesc tot felul de tipuri de lapte, fiecare cu beneficiile si proprietatile sale.

De asemenea, specialistii spun de ceva vreme ca laptele de vaca (cel mai raspandit) n-ar fi chiar cel mai sanatos, dar aici exista foarte multe puncte de vedere, care mai de care mai diferite. Mai important este ca aveti multe alternative despre care e bine sa stiti.  

Lapte de vaca 

Laptele de vaca este o sursa excelenta de proteine, calciu si vitaminele D si K. Partea mai putin sanatoasa a laptelui de vaca este ca are si destul de multe grasimi. Insa, exista si variante degresate, care nu contin grasimi si sunt si mai bogate in calciu. 

Cel mai neplacut aspect al laptelui de vaca este ca in unele cazuri poate contine hormoni de crestere si antibiotice care ne fac toleranti la efectul acestora atunci cand avem cea mai mare nevoie de ele. Ceea ce se traduce prin faptul ca atunci cand ne imbolnavim si ni se prescriu antibiotice, acestea nu-si mai fac efectul.  

Un alt aspect neplacut este ca industria laptelui este una destul de neprietenoasa cu mediul inconjurator, contribuind destul de mult la acumularea gazelor care produc efectul de sera. 

Lapte de soia

Plin de proteine si fibre, laptele de soia contine si substante care lupta impotriva cancerului. De asemenea, nu contine lactoza si atat de multe grasimi ca si laptele de vaca.

Insa, nici laptele de soia nu este perfect. Continutul de zahar este destul de ridicat in acest tip de lapte, mai ales in versiunile cu arome. 

Lapte de migdale 

Laptele de migdale este o sursa excelenta de magneziu, ceea ce-l face bun pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Este bogat si in seleniu si vitamina E - un antioxidant care care protejeaza celulele.

Pe langa toate acestea, laptele de migdale mai contine si grasimi nesaturate, proteine si potasiu si mai putin zahar decat laptele de soia.

Un minus ar fi gustul, care nu e nici pe departe similar cu cel de lapte de vaca, asa ca pentru unii va fi mai greu sa se obisnuiasca cu el. Totodata, este mult mai scump decat laptele de vaca sau cel de soia.

Lapte de orez

Acest tip de lapte contine cei mai putin agenti alergeni si este extrem de bogat in nutrienti. De asemenea, este laptele cu cea mai mica cantitate de grasimi nesaturate si cu multi alti nutrienti benefici pentru inima.

Laptele de orez mai contine si niacina si vitamina B6, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, in timp ce continutul de fier si cupru ajuta la inmultirea celulelor rosii, ceea ce se traduce printr-un sange mai oxigenat si mai multa vitalitate.

Pe de alta parte, laptele de orez are un continut ridicat de zahar si carbohidrati, de trei ori mai mare decat laptele normal sau cel de soia. Nu are nici prea multe proteine sau calciu. 

Lapte de capra 

Nu are un gust prea placut, de aceea nici nu este foarte popular, insa este o alternativa foarte sanatoasa pentru laptele de vaca. De exemplu, cei oameni care locuiesc in Sardinia, unul dintre cele 4 locuri din lume in care oamenii ating constant varste de 100 de ani sau mai mult, consuma in mod regulat lapte de capra. Sa fie o simpla coincidenta?

Despre laptele de capra se mai spune ca previne aparitia bolii Alzheimer. Are cu 15% mai mult calciu si mai multa vitamina A, B2 si D, potasiu, fosfor si cupru decat laptele de vaca.

De asemenea, caprele nu sunt tratate niciodata cu hormoni de crestere sau antibiotice care sa ajunga in lapte. In acelasi timp, laptele de capra are mai putin acid folic, zinc si vitamina B12 ca laptele de vaca.

Laptele de oaie

Acest tip de lapte contine de doua ori mai multe minerale (calciu, fosfor, zinc sau vitamine B) ca cel de vaca. Este bogat si in iod, ceea ce il face ideal pentru cei cu probleme de tiroida.

Din nefericire, este aproape de doua ori mai gras si are de doua ori mai multe calorii decat laptele de vaca.

Ca si laptele de capra, cel de oaie are un gust mai putin placut, similar cu gustul pe care-l are si carnea de oaie.

Lapte de bivolita

Spre deosebire de vaci, bivolitele nu au nevoie de mancare imbogatita cu hormoni si antibiotice, ceea ce inseamna ca laptele de bivolita este mult mai sanatos din start.

Chiar daca in rest este similar cu laptele de vaca, laptele de bivolita are un continut mai scazut de colesterol si mai multe proteine, calciu, fier si fosfor. 

Lapte de canepa

Pentru cei care au alergii la soia sau diverse tipuri de alune, laptele de canepa este o alternativa excelenta. Are 0 colesterol si lactoza, extrem de putine grasimi saturate si este bogat in acizi grasi si Omega-3. Este o sursa excelenta de proteine vegetale si are un gust cremos si mai bun decat laptele de soia sau de orez.

Insa, pentru ca este vorba despre un lapte din plante, nu are calciu si este destul de greu de gasit in magazine.

Lapte de nuca de cocos 

Si laptele de nuca de cocos este o alternativa foarte buna pentru cei care nu tolereaza lactoza, are un continut mic de carbohidrati, nu contine colesterol, gluten sau alti agenti alergeni, este usor de asimilat de corpul uman si transformat imediat in energie.

Este bun si pentru proprietatile sale anti-virale si anti-bacteriene.

Sursa articol: www.realsimple.com
Sursa foto: wallpoper.comwww.thegrocerygame.comen.wikipedia.orgkriscarr.com

Comentarii (3)

01.07.2015, 14:13

Interesant

01.07.2015, 15:43

02.07.2015, 06:51

Interesant

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59