Ce sa mananci si sa bei ca sa faci fata caldurii de afara

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 7 Iul 2015, 16:05

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Se anunta o perioada caniculara care o sa topeasca si asfaltul strazilor din Romania. Insa, exista cateva feluri de mancare si de bauturi prin care poti face ca valul de caldura sa treaca fara sa te afecteze atat de tare.

In cele ce urmeaza iti spunem ce este bine sa bei si sa mananci cand afara sunt peste 30 de grade... la umbra. 

1. Ceai cald

Da, ai citit bine. Probabil ca te gandesti ca daca bei ceai cald cand termometrele de afara arata temperaturi similare cu cele din ceasca de ceai, nu o sa faci decat sa-ti fie si mai cald.

Ei bine, indienii au acest obicei, iar cand un miliard de oameni iti spun ca daca bei ceai cald o sa suporti caldura mai bine, inseamna ca stiu ei ce stiu.

Iata cum functioneaza acest proces de racire prin caldura. In gura si pe limba exista foarte multi receptori care sunt specializati in detectarea caldurii (se numesc receptori TRPV1). Astfel, atunci cand ei simt contactul cu lichidul cald, trimit un semnal catre creier pentru a-l anunta ce se intampla. 

La randul sau, creierul activeaza mecanismul de racire al intregului corp: transpiratia.

Deci, ceaiul te incalzeste, dar in acelasi timp apasa si butonul de accelerare al transpiratiei ("aerul conditionat" al corpului uman), care in cateva momente anihileaza toata senzatia de caldura pe care ai simtit-o pana atunci. 

De asemenea, ceaiurile fac si ca transpiratia proaspata sa nu aiba un miros neplacut.

2. Mancare picanta

Receptorii TRPV1 au aceeasi reactie si cand iau contact cu chimicalele din mancarea picanta (ardeiul iute sau piperul). Asa se explica si de ce mancarea picanta este atat de populara in zonele in care canicula face ravagii - America Centrala si de Sud, India, Africa, Asia de Sud-Est sau Caraibe.

3. Bauturile reci, cu gheata / Inghetata

Aici nu mai este nevoie de explicatii. Dar trebuie mentionat ca efectul obtinut este unul pe termen scurt. Bauturile reci scad temperatura corpului temporar, iar dupa jumatate de ora de la consumare vei simti si mai tare efectul caldurii.

De asemenea, atunci cand consumi prea multe bauturi reci, risti sa te trezesti cu dureri de gat. 

4. Fructe si legume cu un continut mare de apa  

Pepenele, castravetele sau ananasul au un continut mare de apa, dar si substante care ajuta la o hidratare mai buna. De asemenea, legumele si fructele proaspete aduc un surplus de vitamine si de minerale, ceea ce este de dorit in zilele caniculare, deoarece prin transpiratie eliminam foarte multe vitamine si minerale.

5. Fructe de mare 

Poate o sa ti se para ca fructele de mare nu cad tocmai bine la un pranz in soare. Insa, daca sunt proaspete este foarte indicat sa le consumi in zilele caniculare, deoarece acestea abunda in mineralele de care iti spuneam ca se pierd prin transpiratie.

In acelasi timp, sunt o sursa excelenta de zinc, iar cand exista un deficit de zinc in organism (zincul se numara printre mineralele pe care le pierdem prin transpiratie), sistemul imunitar devine slabit si predispus bolilor si infectiilor.  

Sursa articol: npr.org, amny.com
Sursa foto: dlcsmanagement.wordpress.com, www.amny.com, az-teas.com

Comentarii (4)

07.07.2015, 16:32

Da, adevarat si bine precizat. De cativa ani am aflat de faza cu ciorbita/borsul/supa calda, servita cu ardei iute. La inceput mi se parea o gluma proasta spusa de un coleg, dar s-a adeverit functionala. Nici apa nu trebuie sa fie de la frigider sau foarte rece, se bea des si cu inghitituri mici si putine, ca ea sa-si poata face efectul, altfel va fi rapid eliminata si apare deshidratarea!

07.07.2015, 17:54

De retinut!

08.07.2015, 06:50

Foarte util articol

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S