Juice extractorul, între bune și rele

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 1 Feb 2010, 03:24

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Dacă în primul episod special dedicat aparatelor și ustensilelor de bucătărie v-am vorbit despre mașina de făcut paste, acum voi aborda juice extractorul, mașina de scos sucul din fructe și din legume, care separă pulpa de sucul propriu.
Nu este un aparat pe îl folosesc des, nici nu este prea vechi în bucătăria mea, însă uneori îl pun în aplicare atunci când am poftă de un pahar de vitamine pure. Aparatul are două vase separate de colectare, unul mai mare, pentru pulpă, și unul mai mic, de 400 ml, pentru sucul obținut. Unele aparate nu oferă container pentru colectarea sucului, atenție, ci doar pentru pulpă.

Eu folosesc în prezent un Cookworks destul de simplu, cu doar două viteze, cu o putere de 400 W. Este recomandabil să aveți un aparat în jurul a 500 W, ceea ce e peste 700 W nu este recomandabil dacă aveți o bucătărie obișnuită, neprofesională. E prea mult și nu aveți nevoie.

Pregătiri înainte de folosire

Aparatul meu, fiindcă am vrut special unul ieftin (a costat €22, deci aproximativ 100 RON), nu permite introducerea fructelor întregi prin orificiul de sus. De aceea e necesar sa tai eu în bucăți mai mici fructele sau legumele pe care vreau să le folosesc. Există însă și aparate care permit introducerea unui măr întreg prin orificiul de sus. Depinde deci de ce alegere dorești să faci. Ține cont doar că. deobicei, aparatele cu orificiul larg sunt ușor mai scumpe.

Deasemenea, pentru a nu strica motarașul dar și lamelele speciale, este indicat să scoți înainte sîmburii de la mandarine sau sîmburii de la mere. Practic, cam orice fruct care are sîmburi trebuie curățat înainte. Da, e un inconvenient.

Nu arunca pulpa!

Atenție, deși unii preferă să arunce pulpa rămasă în urma extracției sucului din fructe și din legume, te sfătuiesc să nu faci acest lucru. Poți aduna pulpa și o poți folosi ulterior pentru prăjituri, dulcețuri sau pentru gemuri. Sau poți folosi pulpa de legume pentru supe sau pentru ciorbă, și tot așa.

Rețete utile și simple

Evident, îți va fi la îndemînă să obții suc din fructe, cum ar fi merele, portocalele sau ananasul, toate acestea fiind foarte zemoase. Însă la fel de bine poți folosi și legumele, și ofer doar două exemple, clare și ieftine: roșiile și morcovii.

Personal, iubesc orice suc de fructe care conține și morcovi. În prezent, rețeta mea favorită de suc natural este următorul: două mere verzi, unul roșu, un morcov mediu, două mandarine, o lămîie verde și o portocală. Obțin un pahar de 500 de ml deosebit de gustos, în care morocovul taie acreala citiricelor și în care mărul oferă o aromă comună, simplă și prietenoasă.

Trebuie să cureți aparatul obligatoriu după fiecare folosire, însă sub unjet mediu/puternic de apa operațiunea este destul de ușoară. Nu lăsa pulpa să se usuce pe pereții vaselor colectoare, te vei chinui mai mult la spălat. Atenție sporită la inima aparatului, care se spală și ea, și care conține o sită foarte fină. Aceasta trebuie curățată cu o cîrpă mai dură sau chiar cu un burete de plastic moale, fiindcă doar simplul jet de apă nu va curăța pulpa de pe sita fină.

Hai că am făcut un text atît de impersonal încît pare profesional. Bună poezie de final însă! Să ai parte de sucuri naturale sănătoase! Dacă vei ține la frigider 30 de minute înainte fructele și legumele pe care dorești să le folosești, sucul va fi și mai reconfortant. Bag mâna în aparat ! Pardon, în foc!

 

 

Comentarii (8)

04.02.2010, 16:59

pentru ca arata asa dezgustator in reclama eu sunt superfan morcov

26.03.2010, 18:16

12.02.2011, 09:24

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!