Merişoare sau afine roşii

Postat de diaconta in Fructe pe 9 Oct 2011, 11:45

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Îmi plac mult merişoarele.Pâna acum am folosit doar dulceata de merişoare cumpărata.Deşi le-am vazut la piata de multe ori,nu am facut asocierea.Femeile care le vindeau nu stiau prea multe,doar ca sunt bune lânga friptura.Asa ca dupa ce m-am pus pe cautari,am aflat lucruri foarte interesante  despre aceste bobite rosii cu un gust dulce- acrisor dar cu o tenta amaruie,verisoare ale afinului de padure.Popular ele se mai numesc si „mierea ursului”.

In afara de gustul lor delicios,merişoarele au si deosebite proprietati curative deoarece contin o cantitate mare de acizi grasi Omega-3, Omega-6, Omega-9, dar si antioxidanti, fibre, vitamina C, flavonoide, fenoli si proanthycyanidians. Vitaminele continute de merisoare ofera o protectie sporita impotriva infectiilor tractului urinar. Aceste fructe previn cancerul, bolile de inima, cariile dentare si alte afectiuni.

Practic,este un antibiotic natural cu importante beneficii anticancer,inhibând cresterea celulelor canceroase.

Cele mai bune proprietati curative le are sucul de merişor,fara prea multe adaosuri de zaharuri.

Dupa ce am ajuns la concluzia ca merişoarele sunt o adevarata bomba de sanatate,am cumparat de la piata si le-am pus la pastrare cu gandul de a le folosi pentru sosuri delicioase langa friptura.Cel mai bine se potriveste cu carnea de curcan,americanii folosesc în mod frecvent aceasta combinatie.

Pentru aceasta am folosit “ o litra” de merişoare (cam 800 gr) si 300 gr zahar.Am spalat si curatat fructele,le-am amestecat cu zaharul,le-am pus într-un vas pe foc.Amestecam si asteptam sa fiarba.Se va ridica o spuma deasupra.Fierbem doar cateva minute,doar cat sa se topeasca zaharul.Nu vrem sa se piarda culoarea superba a merişoarelor.Merişoarele au un continut ridicat de peptina si compozitia se va închega foarte bine chiar si fara s-o fierbem prea mult.

Punem asa   fierbinte în borcan(eu am avut un borcan de 800 ml,a fost sufiecient) închidem capacul,rasturnam pentru 10 minute borcanul “în capac”,apoi îl întoarcem si lasam sa se raceasca.Putem sa-l folosim ca atare lânga friptura, la prepararea unui sos sau amestecat cu iaurt sau maioneza pentru salate. 

Comentarii (22)

28.10.2011, 09:13

Ura!!! merge

28.10.2011, 09:22

ce reteta interesanta Mihaela
chiar daca nu prea seamana cu reteta tipica de briose
multumesc,sigur le voi incerca

28.11.2011, 09:02

ai avut norocul sa gasesti merisoare proaspete, dar eu am cumparat confiate, la Auchan si nu stiu cum sa le folosesc, in afara de a le manca asa cum sunt ca stafidele !

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S