Moldova

Postat de Cris2711 in Cu de toate pe 31 Mar 2012, 18:50

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza
Moldova

Introducere

Provincia istorica Moldova,fost principat al Moldovei intre sec XIV-XVIII si care in trecut a inclus Basarabia si Bucovina,este situata in partea de nord-vest a Romaniei.Se invecineaza cu Ucraina si Republica Moldova in partea de nord si nord-est,in est cu Transilvania iar in partea de sud cu Valahia.Cele mai importante orase ale Moldovei sunt:Suceava si Iasi,foste capitale ale regiunii.

 

Date pe scurt 

Nume:Moldova

Suprafata:38100km patrati/14700 mile patrate

Populatia: aproximativ 4,9 milioane

Principalele orase:iasi(330.000 locuitori),Suceava(105.000 locuitori),Bacau,Piatra Neamt

Limba oficiala:romana

Alte limbi vorbite:engleza,franceza,rusa

Religia:majoritara este ortodoxa.Alte religii prezente:neoprotestanta si evreiasca

 

 

Istoric

In secolul al XIV-lea Voievodul Bogdan I fondeaza "Principatul Moldovei" care in acele vremuri includea si Bucovina si Basarabia.

Perioada de mare dezvoltare si prosperitate a Moldovei a fost in timpul domniei lui Stefan Cel Mare(1457-1504),care prin bataliile purtate impotriva Imperiului Otoman,dar nu numai,a reusit sa pastreze statutul de independenta al Principatului Moldovei.

In secolul al XVI-lea Moldova si Valahia au fost obligate sa accepte controlul Imperiului Otoman,aceasta insemnand ca,in schimbul dreptului de a-si pastra identitatea,legile proprii,structurile administrative,politice si militare,trebuia sa plateasca Turciei un tribut anual.

 

La 1600,Mihai Viteazul reuseste,pentru prima data,unirea(chiar daca pentru putin timp)celor trei state Romanesti:Moldova,Transilvania si Valahia.

Secolul al XVIII-lea a marcat inceputul declinului Imperiului Otoman si ascensiunea Imperiilor Habsburgic si Rusesc.In jurul anului 1711 Otomanii instaureaza Regimul Fanariotilor,care inlocuieste domnia pe Tronul moldovei a printilor Moldoveni si face ca influenta greceasca in religie si cultura Moldovei sa creasca foarte mult.

In 1775,Bucovina este inglobata in Imperiul Habsburgic,iar in 1812,Basarabia in Imperiul Rusesc.Dupa terminarea razboiului Ruso-Turc(1828-1829),in conformitate cu Tratatul de la Adrianopole,Moldova primeste statutul de Protectorat Rusesc,trebuind insa sa plateasca tribut.

Odata cu unirea Moldovei cu Valahia,infaptuita de Alexandru Ioan Cuza la 24 ian. 1859,incepe istoria moderna a Romaniei.In februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este obligat sa renunte la tron in favoarea Printului German Carol de Hohenzolern-Sigmaringen.

La sfarsitul primului razboi mondial(1916-1918) Basaria si Bucovina sunt incorporate Romaniei.Pe 1 dec. 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia proclama unirea "Tuturor Romanilor din Transilvania,Banat,Crisana si maramures cu Romania".

In anul 1940 ,Romania sufera pierderi teritoriale importante:Basarabia si Bucovina trec la URSS,Transilvania la Ungaria iar sudul Dobrogei si Cadrilaterul la Bulgaria.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial,conform Tratatului de Pace de la Paris,Romania redobandeste Transilvania,in schimb Bucovina si Basarabia sunt pierdute in URSS.

 

Economie

Moldova este o regiune bine dezvoltata atat din puncte de vedere agricol cat si industrial.Suprafete intinse ale regiunii sunt cultivate cu vita-de-vie(podgorii la Iasi,Husi,Vaslui,Odobesti,Cotnari) si pomi fructiferi(in judetele Botosani,Vaslui si Iasi)iar cresterea animalelor(in special bovine si ovine) este practicata pe tot cuprinsul Moldovei,dar cu precadere in Suceava si Botosani.

Subsolul contine zacaminte de petrol,gaze naturalke si carbuni,zonele de extractie sunt:Comanesti,Moinesti,Berca si Jugureanu.

Industriile predominante ale Moldovei sunt cea a lemnului(Bacau,Iasi si Suceava),industria chimica(Borzesti-cauciuc sintetic,Roznov-ingrasaminte,Darmanesti-rafinarii,Iasi-produse farmaceutice,Braila si Bacau-fabrici de hartie),industria constructiilor de masini(Galati,Braila-santiere navale si industria materiilor de constructii(Bicaz,Roman,Iasi)

 

Factori de mediu

 

Clima:

Zona deluroasa a nordului Moldovei se caracterizeaza prin veri racoroase si precipitatii abundente,in schimb in Campia Moldovei mediile anuale sunt mai mari,iernile sunt geroase iar cantitatile de zapada sunt semnificative.

 

Apele

Raurile cele mai importante sunt Siretul si Prutul.

Vegetatia-Zona de munte din estul Carpatilor Orientali este puternic impadurita,predominand padurile de rasinoase(brad,molid,pim) si rasinoase in amestec cu fag.In zona dealurilor esentele predominante sunt fagul,iar in zonele mai joase de campie sunt stejarul si ulm.

Fauna

Carpatii detin peste 60% din totalul populatiei de ursi si aproape 40% din cea a lupilor din Europa.Alte animale:cerbul,jderul de padure,viezurele,mistretul,caprioara,etc.Pasari:cocosul de padure,sturzul,potarnichea,pitigoiul de livada,dropia,grurul,acvila,sorecarul.

Atractii

 

Manastirile din Nordul Moldovei reprezinta cel mai important punct de atractie al regiunii.Alte puncte de interes turistic:masivele muntoase Rarau,Giumalau si Calimani,rezevatia de magnolii din Botosani,Parcul National din masivul Ceahlau  si statiunea Durau(Piatra Neamt),Potgoria Cotnari,Catedrala Metrolpolitana si Sf.Nicolae (Iasi),statiunile Slanic Moldova,Tg.Ocna si Poiana Sarata-renumite pentru tratamentul in boli digestive,potgoriile Husi(Vaslui),Nicoresti si Bujoru(Galati).

Sursa:internetromanesc.com 

 Pozele sunt preluate de pe internet,diferite Site-uri.

Comentarii (1)

01.04.2012, 15:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola