Pepenii au loc de cinste in dieta de sezon - sfaturi despre nutritie, oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 29 Iun 2015, 12:12

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Incepand cu aceasta saptamana, doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre pepeni si beneficiile consumului de pepeni asupra sanatatii si asupra gretutatii corporale.  

Peste tot prin pietele din Romania au inceput sa-si faca aparitia pepenii rosii sau galbeni, aceste minunatii care ne ajuta sa supravietuim mai usor zilelor caniculare.

"Creati parca special pentru a infrunta canicula, pepenii au loc de cinste in dieta de sezon, ne hidrateaza si bine-dispun.", ne spune doamna Dr. Mihaela Gologan.  

De asemenea, se pare ca pepenele ii poate ajuta pe cei care vor sa slabeasca sanatos.  

"Pepenele verde, bogat in apa si sarac in calorii (aproximativ 30kcal la 100g fruct), aduce vitamine (A, C, B),  minerale (in special potasiu si mai putin sodiu) - ceea ce ii confera efectul diuretic - si  fitonutrienti cu efect anti-inflamator si antioxidant.", adauga doamna Gologan.

In plus, pepenii rosii ar trebui consumati in cantitati suficiente (mai ales de catre barbati) si pentru faptul ca previne unele boli: 

"Licopenul, pigmentul care da culoarea rosie, are efect dovedit pe protectia cardio-vasculara si, la barbati, impotriva cancerului de prostata. Alegeti feliile de pepene cat mai intens colorate pentru a beneficia de potentialul antioxidant maxim!", ne sfatuieste doamna Dr. Gologan.

Contrar asteptarilor sau felului in care ne-am obisnuit sa consumam pepenele rosu, se pare ca e bine sa nu aruncam semintele, ci sa le includem si pe acestea in dieta:  

"Chiar daca in mod traditional comsumam doar miezul, in anumite zone din Asia, semintele prajite se mancana pe post de gustari sau imbogatesc valoarea nutritiva a painii, fiind surse de proteine sau minerale, ca fierul si zincul.", spune doamna Dr. Gologan. 

Deci, ar trebui sa incercati sa evitati pepenii hibridizati, carora li se face reclama ca nu ar avea seminte. De exemplu, "in SUA, 85% din pepenii de pe piata sunt fara seminte, ca urmare a unor procedee de hibridizare", ne mai spune doamna medic specialist.

In acelasi timp, si pepenii galbeni sunt surse incredibile de vitamine si minerale, conform doamnei dr. Gologan:

"Pepenele galben este bogat in potasiu (100g fruct aduce 267mgK, cu rol protector cardio-vascular), vitamina A (100g fruct aduce portia zilnica recomandata de vitamina A, aproximativ 3000UI) si carotenoizi cu proprietati antioxidante: betacarotenul pregateste pielea pentru bronzul de vara, iar impreuna cu zeaxantina protejeza ochiul, intarziindu-i imbatranirea."

Daca semintele de pepene rosu fac sunt adevarate suplimente alimentare, ce n-ar trebui aruncate la gunoi. Si semintele de pepene galben sunt bune, asa ca nu le aruncati, ci mai bine le uscati si pastrati. Iata ce ne spune doamna medic specialist despre acestea:

"In medicina populara semintele se folosesc sub forma de infuzie impotriva hemoroizilor sau decoct cu efect expectorant in bronsite."

Ca o concluzie, incercati sa profitati cat mai mult de aceasta perioada in care pepenii rosii si galbeni vor fi, la propriu, pe toate drumurile.

Daca aveti intrebari despre pepeni pentru doamna dr. Mihaela Gologa, lasati-le intr-un comentariu si dumneaei va va raspunde?

Sursa foto: healthybreakfastfoods.infoinfluencesonhealthyeatingtianas.weebly.com, livestrong.com

Comentarii (2)

29.06.2015, 12:36

ador pepenele rosu

29.06.2015, 12:47

Si mie imi place mult!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04