Sarbatoarea Castanelor 24 -26 septembrie 2010

Postat de diaconta in Bucataras hai hui pe 23 Sep 2010, 18:30

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la sfarsit de septembrie. Daca forfota centrului vechi nu va atrage, Baia Mare si Festivalul Castanelor se recomanda ca locatie buna pentru un fototur. De jur imprejur sunt destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor pe jar o veti retine pentru multa vreme.

Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia Mare are o traditie de aproape doua decenii, timp in care s-au mancat multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin celebri, si-au facut aparitia la Festival sa-si ia portia de castane sau sa-si unga publicul cu delicioasa crema din roadele acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a raspandit arborele.

De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie unica si impresionanta de aprox. 500 ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.

Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile diplomatice cu pricipele Rakoczi I. 
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene, fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor, Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica zona europeana a castanului comestibil.

Sarbatoarea Castanelor a fost gandita ca un prilej de a celebra castanul cu voie buna – felurite cai de a scoate lumea in strada la concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii de flora, carte, concursuri sportive, etc. Centrul orasului devine un cuib de tarabe pe care troneaza castanele coapte acompaniate de mustul dulce. 

Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati terapeutice, fiind un remediu pentru boli cronice de rinichi, hemoroizi, varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie, ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem. 

Iar pentru voi dragi bucatarasi,am sa pregatesc un dulce cu ....castane,bineinteles.

 

Comentarii (10)

25.09.2010, 13:54

Superb material, pozele nu mai zic. Deci daca merg maine apuc si eu festivalul? Interesant, nu am mancat niciodata castane doar dude

ela

ela
29.09.2010, 20:59

cat de dor imi este sa mananc castane coapte pe vremuri erau pe strazi vanzatori de castane coapte,fierbinti....

29.09.2010, 21:02

sunt bune si coapte Ela,dar parca mie tot fierte imi plac mai mult

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola