Sarbatoarea Castanelor 24 -26 septembrie 2010

Postat de diaconta in Bucataras hai hui pe 23 Sep 2010, 18:30

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Castanele au devenit blazonul baimarenilor si aduna toti pofticiosii la sfarsit de septembrie. Daca forfota centrului vechi nu va atrage, Baia Mare si Festivalul Castanelor se recomanda ca locatie buna pentru un fototur. De jur imprejur sunt destule locuri care sa-ti atraga pasul si ochiul, iar explozia castanelor pe jar o veti retine pentru multa vreme.

Sarbatoarea care celebreaza castanele si coincide cu zilele orasului Baia Mare are o traditie de aproape doua decenii, timp in care s-au mancat multe tone de castane, multi politicieni, oameni, mai mult sau mai putin celebri, si-au facut aparitia la Festival sa-si ia portia de castane sau sa-si unga publicul cu delicioasa crema din roadele acestui pom fructifer, care s-a invrednicit sa creasca intr-o o zona atat de nordica. Castanul comestibil (castanea stavia) creste cu precadere in zona mediteraneeana, Baia Mare fiind hotarul nordic de pe glob unde s-a raspandit arborele.

De ce Sarbatoarea Castanelor? Fiindca Baia Mare are la Tautii de Sus o rezervatie unica si impresionanta de aprox. 500 ha de castani comestibili, unele exemplare vietuind aici de mai mult de 500 de ani si atingand 20 m. inaltime.

Lemnul de castan a fost utilizat pentru lucrari in mine, iar castanele au fost mereu cap de lista in meniul cu deserturi. De altfel prima mentiune documentara a castanelor de Baia Mare apare intr-un hrisov de la 1642 , in care castanele au fost folosite drept cadouri de protocol si au intarit relatiile diplomatice cu pricipele Rakoczi I. 
Castanele au calatorit mult pana sa ajunga sa prinda radacini maramuresene, fiind aduse fie de tatari, armeni, turci sau alte neamuri calatoare. Nu le mai stie nimeni povestea, dar de mai bine de cateva sute de ani pe Dealul Florilor, Dealul Crucii, Valea Rosie si de-a lungul Sasarului se afla cea mai nordica zona europeana a castanului comestibil.

Sarbatoarea Castanelor a fost gandita ca un prilej de a celebra castanul cu voie buna – felurite cai de a scoate lumea in strada la concerte de muzica populara, pop, rock, folk, vernisaje, expozitii de flora, carte, concursuri sportive, etc. Centrul orasului devine un cuib de tarabe pe care troneaza castanele coapte acompaniate de mustul dulce. 

Printre altele, castanele sunt cunoscute ca leacuri monahale, arborele fiind cultivat mai ales in jurul manastirilor. Castanele comestibile sunt numai bune de cules la sfarsitul lui septembrie si pana in noiembrie. Piureul de castane, are pe langa gustul aparte, un efect energizant si calitati terapeutice, fiind un remediu pentru boli cronice de rinichi, hemoroizi, varice, tromboflebita, indigestie, diaree, degeraturi, dureri reumatice agravate in perioada rece a anului, convalescenta, perioada de crestere la copii. Asa ca Baia Mare poate fi un loc din care sa reveniti, pe langa impresii si cu ceva idei de leacuri naturiste si viitoare itinerarii. Vreme buna sa fie, ca pofta de chef si de plimbari pe sub castani avem. 

Iar pentru voi dragi bucatarasi,am sa pregatesc un dulce cu ....castane,bineinteles.

 

Comentarii (10)

25.09.2010, 13:54

Superb material, pozele nu mai zic. Deci daca merg maine apuc si eu festivalul? Interesant, nu am mancat niciodata castane doar dude

ela

29.09.2010, 20:59

cat de dor imi este sa mananc castane coapte pe vremuri erau pe strazi vanzatori de castane coapte,fierbinti....

29.09.2010, 21:02

sunt bune si coapte Ela,dar parca mie tot fierte imi plac mai mult

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S