Sarbatoarea Primaverii-Anul Nou Chinezesc

Postat de AndreeaJ in Cu de toate pe 3 Feb 2011, 01:21

Sarbatoarea Primaverii este cea mai importanta sarbatoare din China. Aceasta sarbatoare dateaza in China inca de acum 4000 de ani. Dupa calendarul traditional chinezesc, se considera un an perioada in care luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie avand durate unei luni. Desi in general Sarbatoarea se afla in mijlocul iernii, ea totusi se numeste Sarbatoarea Primaverii 春节, ceea ce ne arata faptul ca asiaticii percep altfel trecerea anotimpurilor. Festivalul incepe in prima zi a lunii din calendarul traditional chinezesc si se termina odata cu Festivalul Lampioanelor, in ziua a 15 a.

Chinezii intampina cu mare fast Sarbatoarea Primaverii, pregatindu-se din timp pentru a avea totul gata odata cu trecerea in noul an. In primul si in primul rand, casa este curatita si imbracata de sarbatoare. Fiecare coltisor din casa este maturat si curatat cu mare strictete. Pe ferestre si usi se agata stampe facute din hartie rosie pe care sunt scrise diferite poeme din chineza clasica si urari de bine pentru noul an. Versurile sunt  cu rima, iar fiecare vers este alcatuit din 5 sau 7 caractere. Sunt scrise cu tus negru pe hartie rosie si simbolizeaza dorintele sau sperantele gazdei in noul an. Casa se decoreaza cu cat mai multe fructe si flori. Dupa toate acestea, chinezii isi ia bun ramas de la Zeul Bucatariei, zeul care vegheaza asupra fiecarei familii si se asigura ca tot timpul anului membrii familiei sunt respectuosi si decenti. Despre cum au ajuns chinezii sa creada in acest zeu, vom vorbi alta data.


Despre chinezi se stie ca sunt tare superstitiosi, prin urmare, nici in aceasta perioada nu renunta la superstitii si trec prin adevarate ritualuri pentru a nu-s strica norocul, mai ales la trecerea dintre ani. Astfel, in prima zi din an sunt ascunse toate maturile, carpele, periile de curatat si orice obiect care este folosit pentru curatenie. In nici un caz nu vor matura caci dupa cum spun ei, "norocul se matura din casa" si ghinionul ii va urmari tot anul nou. Renumite sunt si pocnitorile si artificiile de anul nou, ele se aprind pentru a intampina noul an si a-si lua ramas bun de la anul ce tocmai trece.


Exact in secunda in care se marcheaza trecerea dintre ani, usile si geamurile caselor trebuie sa fie deschise pentru a permite simbolic vechiului an sa iasa din casa. Toate datoriile trebuiesc platite inainte de incheierea anului, si nici bani nu trebuiesc imprumutati in ziua de anul nou, altfel, chinezii sunt in pericol sa fie imprumutati sau sa se imprumute tot anul urmator. Copiii sunt foarte ascultatori si respectuosi, iar parintii foarte toleranti cu odraslele lor.
Chinezoaicele niciodata nu isi spala parul in ziua de anul nou pentru ca sa nu-si "spele norocul" pentru anul ce are sa vina. Semn bun intr-o casa chinezeasca este acela cand o floare din casa infloreste exact in ziua de anul nou. Semn rau este atunci cand saluti un om care sta pe pat. Acest lucru duce cu gandul la oamenii suferinzi la pat.

In bucataria chineza, de asemenea sunt o multime de superstitii. Se spune ca nu trebuiesc folosite cutitele, foarfecele si orice alt obiect ascutit pentru "a nu se taia norocul".
Si pentru ca tot vorbim despre bucatarie, nu trebuie uitate si preparatele culinare care se consuma in aceste zile foarte importante. In China, nu exista An Nou fara coltunasii chinezesti cu carne, asa cum nici la noi nu exista Craciun fara sarmale. Coltunasii chinezesti, pe langa faptul ca sunt preparatul culinar reprezentativ pentru China, ei reprezinta si reuniunea familiei in casa stramoseasca.

De asemenea, in aceste zile se consuma mult peste. Pestele ocupa locul 2 in preferintele chinezilor in materie de carne, dupa carnea de porc, bineinteles. Dar mai mult, in aceasta perioada se consuma pestele deoarece numele de peste 鱼yu, este omonim cu cuvantul prosperitate 余yu, in felul acesta, mancand peste, chinezii vor avea un an prosper. Taiteii consumati in ziua de anul nou vor fi cat mai lungi si netaiati sau rupti pentru ca cel care ii serveste sa aiba o viata lunga si fara peripetii.
La desert se mananca fructe, in special mandarine si pepene galben, iar ca preparat traditional dulce se mananca 年糕 niangao, o prajitura facuta din faina de orez glutinos si fructe uscate. Intre mese se consuma diferite tipuri de seminte, alune, nuci si alte tipuri de fructe uscate.


 Ar mai fi multe de povestit despre cea mai frumoasa sarbatoare chinezeasca, dar ma opresc aici sa nu va plictisesc prea tare.

Comentarii (13)

Rux

06.02.2011, 23:44

Un articol superb!

11.02.2011, 14:25

Mamaieelena, eu nu mai stau in China, sunt in Romania. M-am intors din China. La fel de nostalgica am ramas si eu. De aceea am si dedicat mai toate postarile mele artei culinare chinezesti. Pot sa te intreb in ce oras ai stat?

11.02.2011, 14:25

RuxyRux, multumesc!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55