Sarbatorim femeia - Povestile castigatorilor

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 20 Apr 2016, 17:42

Articol pe placul a 19 bucatarasi
comenteaza

Dragi bucatarasi, va aduc astazi, intr-o zi numai buna de stat la gura sobei, povestile retetelor castigatoare la concursul "Sarbatorim femeia". Combinatia dintre mancaruri si povesti e una fermecatoare. Va invit cu drag sa le cititi, sunt povesti frumoase si emotionante.

Deshidem seria povestilor despre retete si femei demne de a fi personaje in basme cu castigatoarea Premiului 1, Prajitura Televizor cu care ne-a bucurat Rocsi

Astazi vin cu o mica povestioara despre prajitura Televizor. Poate nu e cea mai cea poveste, dar pentru mine este de suflet. De ce? Pentru ca ma duce cu gandul la scumpa mea mama.Nu stiu ce prajituri va pregatea mamele voastre in copilarie, dar la noi nu era saptamana sa nu avem cornuri cu gem, sau chec, cornulete, ciucalai (sau fursecuri data prin masina de tocat), prajitura cu mere/gem si aluat ras, din astea simple si la indemana oricui, nu din alea migalite prea mult timp. Nu lipsea din casa niciodata sacul cu faina alba, faina obtinuta in gospodaria de la tara. In plus, nu foloseam atatea ingrediente elevate sau cine stie ce arome, coaja de portocala, de lamaie, esenta de rom si vanilie erau principale. Asteptam cu mare drag si nerabdare sarbatorile de iarna, pentru ca, atunci, avea si mama timp sa ne pregateasca prajituri mai deosebite, cu crema, foi, tort...Mmm, o incantare! Asa m-am indragostit eu de prajitura Televizor. Era nelipsita de pe masa de Craciun sau cand era o onomastica mai importanta. Ne facea mama mai intai o tava mare sa mancam pe saturate, abia apoi o pregatea pentru sarbatori, ca nu era chip cu noi. Eram copii, eram pofticiosi si adoram prajiturile cu crema. Dar cine nu le adora?Muncea mama cate doua zile la prajiturile pentru sarbatori, sa fie cat mai multe, mai diverse si mai minunate. Mie imi placea tare mult sa petrec atunci pe langa ea, sa vad eu cum face, ce pune, sa ling putin de pe vase :D Acum nu mai are rabdarea de atunci, probabil nici indemanarea necesara, ca doar fiica-sa ii face cam toate poftele :D Si chiar de Craciunul care tocmai a trecut, am pregatit eu, cu manutele mele prajitura Televizor. In timp ce o pregateam, toate gandurile mele au zburat spre copilarie, spre mama si imi veneau in minte imaginile cu ea, parca o si vedeam acolo. Au fost asa incantati cu totii de rezultat, iar in sufletul meu a fost o bucurie imensa. Cu siguranta am sa o repet de cate ori vreau sa incant pe cineva drag.Spre final, vreau sa va multumesc inca o data pentru toata sustinerea si multumesc si juriului care mi-a acordat increderea lor si uite asa m-am clasat pe locul 1. Prajitura Televizor, a castigat un televizor. Prea frumos! :)

 

Asa cum stiti, Premiul 2 a fost castigat de un minunat tort, Tortul Bunica  prezentat atat de frumos de Ela68

Multumesc mamei pentru pentru aceasta reteta minunata !

N-am postat-o pana acum, chiar daca  am mostenit-o de peste patruzeci de ani, la randul ei, mama primind-o de la o prietena farmacista, cea care l-a si botezat asa. Cel mai probabil, reteta apartinea bunicii ei. Este un dulce cu care eu am crescut, poate este primul tort in care am avut calitatea de invatacel. Nu am gasit pana acum o varianta asemanatoare pe net, cu o alta denumire, deci nu are notorietatea prajiturilor cunoscute precum prajitura Televizor sau Alba ca Zapada, insa va asigur ca este un tortulet  deosebit ce merita incercat.

Combinatia intre blatul de cacao umed cu nuca si gem acrisor de caise, crema fina de unt cu ness si cacao , ornat cu frisca simpla, naturala, din smantana, inca imi trezeste amintiri din perioada in care eram micuta.

Pe vremea aceea, noi cumparam frisca de la cofetarie, era facuta din smantana naturala si batuta la niste mixere mari. O faceau pe loc, avea un gust foarte bun si pentru asta merita sa ne asezam la cozi imense. Parca si-acum retraiesc acele momente, cand asteptam sa ne vina randul, fugeam la vitrina cu prajituri, imi lipeam nasucul de geam si o rugam pe mama sa-mi cumpere "si data, si data si data ", deci eu voiam din toate cate ceva. Este un tablou mic, micut, dintr-o imensa galerie,  care ma ma poarta in timp in anii minunati ai copilariei.

Pentru tot ce m-a invatat, ii doresc mamei sa fie sanatoasa ani multi inainte, ca sa o pot rasplati pentru tot ce-a facut pentru mine.

Ii multumesc in fiecare zi,  iar astazi ii ofer cu toata dragostea acest tort minunat.

 

Premiul 3 a adus cu el o reteta foarte buna, Alba ca Zapada , dar si o poveste tare frumoasa, oferite noua, bucatarasilor, de caroline

Mama nu a fost niciodata tipul de femeie ce ar sta ore in sir in bucatarie, dar a fost o mama ce ne-a oferit o copilarie impecabila. De la ea am invatat sa fiu o mama buna pentru copii mei... Dragostea de mama este uimitoare... cu o simpla imbratisare, mama iti poate alunga orice grija, cu o simpla poveste inainte de culcare,mama iti alunga orice teama. Spune-mi prajitura Alba ca Zapada si eu iti voi raspunde mama, bunica, copilarie... Nu stiu daca prajiturile copilariei sunt acum speciale pentru ca sunt delicioase sau pentru ca ne duc cu gandul la blandetea, grija si dragostea cu care mama le pregatea...  Asa mi-am inceput scrierea retetei... pentru ca Alba ca Zapada este o prajitura a copilariei ... a momentelor cand  prajitura mamei ti se parea cel mai delicios desert... Uitandu-ne in urma,mamele noastre par niste zane... reuseau sa faca prajituri din aproape orice... astazi se gasesc tot felul de ingrediente, calitati superioare... insa in acele vremuri totul era limitat...si totusi orice prajitura era magie!!! Fiind mama la randul meu acum,stiu care era secretul lor... dragostea. Dragostea era ingredientul secret... iar pofta cu care noi mancam era sigur rasplata cea mai de pret pentru ele.  Sper cu drag ca si copii mei cand vor fi mari vor gasi intr-o prajitura dragostea de mama cu care ii invaluiesc acum... si cand vor pregati o prajitura vor inchide ochii si vor fi purtati inapoi in timp... cu gandul la dragostea de mama.


Celor care nu au avut bucuria sa citeasca povestea retetei inscrise de Mutulica la acest concurs, Couscous-ul bunicii le recomand cu mare drag sa se delecteze cu lectura speciala a acesteia, gratie careia retetea a primit o mentiune la fel de speciala :)

Am citit cu ocazia acestuit concurs si alte istorisiri incantatoare despre femei de poveste si vreau sa multumesc tututor autorilor! ;)

Comentarii (12)

20.04.2016, 22:07

Frumoase povesti!

20.04.2016, 22:33

20.04.2016, 22:58

Cat de frumos ati scris dragele mele direct in suflet mi-au ajuns povestirile voastre.
Mama nu ne facea foarte multe prajituri,dar cand gatea era un adevarat magician.
Ingredientele se gaseau greu si erau rationalizate,totusi intotdeauna mancarea a fost foarte gustoasa.
Amintirea mamei cred ca este nepretuita pentru fiecare dintre noi.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola