Alba ca Zapada

de Andreea Caroline in Dulciuri, 13 Mar 2016 | 2757 vizualizari

 

Spune-mi prajitura Alba ca Zapada si eu iti voi raspunde mama, bunica, copilarie ... Nu stiu daca prajiturile copilariei sunt acum speciale pentru ca sunt delicioase sau pentru ca ne duc cu gandul la blandetea, grija si dragostea cu care mama le pregatea ... 


Sper cu drag ca si copii mei cand vor fi mari vor gasi intr-o prajitura dragostea de mama cu care ii invaluiesc acum ...

 

INGREDIENTE

Pentru foi :

  • 2 oua
  • 10 linguri cu zahar
  • 10 linguri cu ulei
  • 10 linguri cu lapte
  • un varf de sare
  • 1 lingurita rasa cu amoniac
  • 600 gr faina alba tip '00'

Pentru crema :

  • 8 linguri cu faina alba tip '00'
  • 6 linguri cu zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 litru lapte
  • 200 gr unt
  • sucul de la o lamaie
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca Zapada:

Pregatim foile :  

Punem intr-un castron ouale, zaharul, uleiul si laptele. Mixam bine totul pana ce zaharul s-a topit . 

Adaugam sarea si amoniacul stins cu putina zeama de lamaie ( sau stins cu otet) .

Punem apoi faina putin cate putin pana obtinem un aluat potrivit de tare si nelipicios (in functie de calitatea si tipul fainei, este posibil sa marim sau sa diminuam cantitatea acesteia).

Lasam aluatul sa se odihneasca pentru circa jumatate de ora. 

Trecut acest timp, impartim aluatul in patru parti egale. 

Luam prima bucata de aluat si cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie care sa se potrivesca cu marimea tavii pe care vom coace foile la cuptor. 

Procedam astfel si cu celelalte trei parti de aluat . 

Intoarcem o tava cu fundul in sus, punem pe ea o foaie de copt si apoi o foaie de aluat . 

Coacem foaia la cuptorul incins in prealalbil la 150 grade pentru 15 minute sau pana cand foaia se intareste si se coloreaza usor . 

Coacem astfel si celelalte trei foi ramase . 

Pregatim crema :   

Punem intr-o craticioara faina, zaharul, coaja de lamaie si amestecam. Turnam putin cate putin laptele si amestecam continuu cu ajutorul unui tel pentru a forma o pasta. Turnam in continuare intreaga cantitate de lapte si amestecam . 

Punem craticioara la fiert, la foc potrivit si amestecam in continuu pana ce crema se ingroasa.

Inchidem focul, acoperim cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca . 

Cand crema s-a racit , adaugam zeama de lamaie si untul moale (la temperatura camerei) si mixam. Daca va place o crema mai acrisoara, mai adaugati zeama de lamaie . 

Asamblare prajitura :   

Tapetam tava pe care am copt foile, cu folie de plastic . 

Asezam in modul urmator : foaie -crema-foaie-crema-foaie-crema-foaie-crema . 

Acoperim cu folie de plastic si asezam peste prajitura un tocator, apoi o greutate (eu am pus o carte mai grosa). Lasam prajitura la loc rece peste noapte pana ce foile se inmoaie . 

A doua zi, indepartam folia de plastic, presaram pe intreaga suprafata nuca de cocos si taiem prajitura dupa placul fiecaruia. 

Pofta buna ! 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Pentru crema folositi un unt de foarte buna calitate .

2

In cazul in care ati uitat sa scoateti untul din frigider, adaugati-l in crema, dandu-l prin razatoare. Astfel se va amesteca foarte usor.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Alba ca Zapada 432428
retete culinare - Alba ca Zapada 432429
retete culinare - Alba ca Zapada 432430
retete culinare - Alba ca Zapada 432431
retete culinare - Alba ca Zapada 432432
retete culinare - Alba ca Zapada 432433
retete culinare - Alba ca Zapada 432434
retete culinare - Alba ca Zapada 432435
retete culinare - Alba ca Zapada 432436
retete culinare - Alba ca Zapada 432437
retete culinare - Alba ca Zapada 432438
retete culinare - Alba ca Zapada 432439
retete culinare - Alba ca Zapada 432440
retete culinare - Alba ca Zapada 432441

COMENTARII (53)

Andreea Caroline 1

18.03.2016, 23:17

Andra

ancutsa 1

05.06.2016, 19:52

Andreea Caroline 1

06.06.2016, 17:09

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55