Simfonia fructelor exotice (partea I)

Postat de simonacallas in Fructe pe 27 Apr 2014, 20:50

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Simfonia fructelor exotice (partea I)

Mere, portocale, nuci, fructe de pădure... pepene, alune, caise... sunt fructele cu care am crescut şi pe care le ştim. Papaya, Sharona, rodie, fructul dragon – au apărut pe piaţă în ultimii ani şi le-am descoperit gustul şi aroma. În lume, însă, există mii de fructe de care nu am auzit niciodată, pe care poate că nu am avut ocazia să le vedem nici măcar în reviste. Multe dintre ele au efecte benefice mai mult decât surprinzătoare. Poate e bine să ştim că ele există. Poate, cândva, vom avea ocazia să le şi gustăm.



Cherimoya

Exteriorul acestui fruct verde nu se consuma. Odata ce se coace si se simte moale la atingere, coaja devine maronie. Inauntru vei intalni o pulpa de fruct cu textura delicata. Gustul pare un amestec intre banana si ananas. Nu consuma semintele negre din interior!

Cherimoya contine mai multe fibre comparativ cu un mar si contine 60% din necesarul zilnic de vitamina C.

Cherimoya este numele comercial al annonei, un arbust originar din Anzi. Este un fruct in forma de para, cu un miez carnos, dulce, de culoare alba. Se spune ca gustul seamana cu o mixtura de banane, ananas si capsuni. Semintele sunt otravitoare si pot fi folosite ca insecticid. Arborele de annona este folosit in industria medicamentelor si cea a alcoolului. Fructul este o sursa importanta de potasiu si de vitamina C, e bogat in fibre si fier.

 

Fructele de kumquat

Desi fructele de kumquat arata ca niste portocale in miniatura, apartin genului Fortunella (care include arbusti din partea de sud a Chinei, cu fructe mici, de forma ovala, asemanatoare portocalelor).

 Au aceleasi efecte benefice asupra sanatatii ca si citricele (contin fibre si vitamina C). Se consuma intregul fruct, cu coaja. Poate fi adaugat si in salate sau in mancarurile cu fructe de mare.

 

Fructul de Kiwano

Din acest fruct cu tepi, cunoscut si ca pepenele cu coarne, se consuma numai interiorul verde zemos, care are un gust amestecat de zucchini, castravete, kiwi si banane.

 Tinand cont de faptul ca acest fruct consta in cea mai mare parte din apa, te ajuta sa te hidratezi pe parcursul unei zile de vara. Este bogat in potasiu, vitamina A, vitamina C si fier. Kiwano este un fruct galben portocaliu originar din Kalahari Africa. Gustul sau a fost comparat cu o combinatie intre castraveti si dovlecel, sau banane, castraveti si lamai. Kiwano mai e cunoscut si cu numele de „pepene cu coarne“ sau „castravete african“.

  

Jackfruit (Nangka)

Este cel mai mare fruct care creste in copaci, putand sa atinga o greutate de 36 de kilograme. Gustul este asemanator cu cel de ananas. Se consuma pulpa si semintele foarte nutritive.

Poate fi consumat atat ca atare, cat si in cadrul unor mancaruri gatite cu curry.

Este o sursa bogata de vitamina C si mangan, un mineral care se gaseste in oase, ficat, rinichi si pancreas, fiind esential pentru o buna functionare a creierului si a sistemului nervos.

 

Mangostanul

Sub invelistul tare, fructul de mangostan este dulce, avand in acelasi timp un gust usor picant, de citrice si pere. Contine o serie de fibre, fier si vitamina B, fiind recomandat in special femeilor insarcinate.

 Fructul proaspat are un pret destul de mare, insa se gaseste si conservat, adesea in sirop. Mangostanul, originar din Asia, are proprietati anti-histaminice si anti-inflamatoare. Este fructul perfect pentru curele de slabire pentru ca da senzatia de satietate, ajutand la controlul greutatii corporale. De asemenea, contribuie la mentinerea sanatatii vederii. Pasta de mangostan are un efect astringent si este de real folos in acnee, psoriasis sau vitiligo. Decoctul de magostan ajuta la tratarea problemelor digestive. Bogat in antioxidanti, are proprietati antivirale si chiar anticancerigene. Contine compusi polifenolici cunoscuti sub denumirea de xantone, care lupta cu bolile sistemului cardiovascular. Contribuie la normalizarea colesterolului si imbunatatirea imunitatii. Desi sunt destul de rare in România, trebuie sa stiti ca frunzele de mangostan sunt ideale pentru tratarea dermatitelor.

 

Fructul stea (Carambola)

Numit si carambola, acest fruct tropical poate fi adaugat si in mancarurile cu fructe de mare sau in cele pe baza de carne.  Consumat proaspat, un fruct de marime medie are numai 28 de calorii si un continut ridicat de potasiu, fibre si vitamina C. Se consuma inainte de masa, deoarece e indicat persoanelor care nu au pofta de mancare. Gustul lui se aseamana cu ananasul, marul si kiwi. Persoanele care sufera de boli de rinichi trebuie sa evite consumul acestui fruct din cauza continutului de acid oxalic. Carambola este originar din Sri Lanka.

 

Fructul dragonului (pitaya sau pitahaya)

Numit si pitaya sau pitahaya, fructul dragonului este un cactus. Are forma unui bulb roz acoperit cu petale verzui ondulate. Gustul sau nu este insa atat de pregnant, fiind recomandat consumul lui alaturi de diverse feluri de mancare si bauturi.

Este bogat in fibre si antioxidanti si poate contine unele probiotice sanatoase.

Pitahaya, un cactus originar din Mexic, mai este cunoscut si sub denumirea de fructul dragonului. Are gust de mure. Contine fibre alimentare, vitamina C, fier, calciu si antioxidanti naturali. Coaja nu e comestibila.

 

Rodia – regina digestiei

Rodiile au un gust deosebit, copacul fiind originar din zona himalayana a Indiei. Fructele rotunde au culoarea rosie sau galben-portocaliu, in functie de soi. Nu au foarte multe calorii si nu contin grasimi saturate, insa sunt pline de antioxidanti, minerale si vitamine, in special, B si C. Rodia e o sursa bogata de fibre solubile si nesolubile. Regleaza sistemul digestiv si amelioreaza constipatia. Fructul este recomandat in diete si la scaderea colesterolului. Cura cu rodii este eficienta in reducerea riscului bolilor de inima, in prevenirea cancerului de colon si de prostata, sporeste imunitatea. in cosmetica, extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele, ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare. O rodie pe zi creste pofta de mancare si stimuleaza digestia. Sucul de rodii este indicat persoanelor care sufera de tulburari ale cailor urinare. Fructul are un efect deosebit antibacterian si previne maladiile virale, dar are si efect asupra tusei. Aceste fructe sunt recomandate persoanelor in varsta care sufera de osteoartrita, deoarece calmeaza durerile.

Despre rodii se stie ca sunt sanatoase, insa un studiu recent, pentru care s-au cheltuit 2 milioane de lire sterline, a vrut sa arate care anume sunt proprietatile fructului. Cercetarea a scos la iveala faptul ca rodiile, consumate frecvent, previn bolile de inima, detensioneaza si chiar imbunatatesc viata sexuala.

Un extract din planta a fost dat celor 60 de voluntari in fiecare zi, timp de o luna, sub forma de capsule. A fost monitorizat efectul, la fel procedandu-se si in cazul subiectilor care primisera placebo. S-a observat ca celulele nu se mai deteriorau in ritmul considerat normal, atat la nivelul creierului, cat si la al muschilor, ficatului, rinichilor si pielii, relateaza Daily Mail.

 Se crede ca rodiile incetinesc oxidarea ADN-ului, un fenomen absolut normal, inevitabil odata cu trecerea vremii. In mod interesant, cele mai active ingrediente nu se gasesc in sucul fructului, ci in pielita alba, dintre fruct si coaja, si chiar in samburi.

Rodiile contin mai cu seama Vitamina A, C si E, dar si fier si antioxidanti. Despre rodie dintotdeauna s-a spus ca este un super-fruct, ea reusind sa neutralizeze radicalii liberi. (ziare.com)

  

Maracuja

Maracuja sau „fructul pasiunii“ e originar din zona Amazonului. Exista peste 300 de specii, fructele variind de la alb-verzui la purpuriu. Este considerat unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, dar si cel mai folosit in medicina, mai ales impotriva colitei si a altor afectiuni stomacale, precum si impotriva insomniei si a bolilor de piele. Fructul pasiunii este un fruct ideal pentru zilele toride de vara. Este bogat in vitamina C si provitamina A, antioxidante si cu rol major in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Mai contine minerale, printre care potasiu (bun pentru sistemul nervos) si fosfor (oase si dinti). Maracuja are rolul de a curata intestinul gros de toxine, amelioreaza simptomatologia bolnavilor de astm, este indicat si hipertensivilor, dar si femeilor care au diverse probleme menstruale. Fructul pasiunii are proprietati laxative, iar din samburi se extrage un ulei foarte apreciat in ingrijirea tenului si a parului. Granadilla provine din Anzi si este inrudit cu fructul pasiunii. Unii spun ca are gustul gumei de mestecat.

 

Litchi

Litchi este un fruct adus din Asia, numit si aluna chinezeasca. Un pom produce intre 100-200 kg fructe. E folosit in gastronomie, ca planta ornamentala, dar are si rol terapeutic. Litchi contine vitamina C, ajutand organismul sa lupte cu infectiile, contribuie la intarirea sistemului osos si a dintilor, favorizeaza asimilarea fierului. Litchi contine si riboflavina (vitamina B2), care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea globulelor rosii, a mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului. Fructul mai contine potasiu, fosfor, magneziu si calciu. Are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, stomacului.

 

Tamarillo

Tamarillo este un fruct originar din America Centrala si de Sud, unde i se mai spune „tomata de arbust“. Este picant, usor dulce si poate fi comparat la gust cu kiwi, tomate sau fructul pasiunii. Din fructele de tamarillo se obtine ulei vegetal folosit in cosmetica, iar in medicina traditionala este recomandat pentru numarul mare de minerale pe care le ofera organismului. De obicei, fructul nu se coace pana nu cade sau este cules din pom.

 

Feijoa

Arborele feijoa creste in America de Sud. Fructul are culoare verde spre galben, cu miez alb, aromat, suculent, usor acidulat si foarte racoritor. Fructele coapte contin multe zaharuri, vitaminele C si P, acizi organici, mai ales acid malic, ulei volatil in componenta caruia intra mai mult de 90 substante. Pentru continutul sarurilor hidrosolubile de iod, fructele fejoa intrec toate plantele medicinale cunoscute, de aceea sunt recomandate pentru tratamentul si profilaxia dereglarilor glandei tiroide. Fructele de feijoa sunt dietetice.

  

Kaki

Fructului exotic kaki i se mai spune si hurmaua chinezeasca sau persimon si este originar din China. Kaki are gust asemanator piersicii, fiind foarte bogat in glucoza si apa, vitamica C, calciu, fosfor, fier si magneziu. 100 de grame de kaki aduc in organism 70 de kilocalorii, ceea ce echivaleaza cu o portie sanatoasa de energie.

 

Guava

Fructul de guava are o culoare verzui-galbuie, iar miezul este alb sau roz, cu gust de capsune. Este bogat in vitamina C si este recomandat anemicilor, celor care sufera de spasmofilie sau de afectiuni hepatice. Este fructul cu cea mai mare concentratie de antioxidati. Are efecte benefice asupra inimii, contribuie la reducerea colesterolului si previne cancerul de prostata. Consumand guava cu regularitate, sistemul imunitar va fi mai puternic, sucul unui singur fruct contine de cinci ori mai multa vitamina C decat doza zilnica recomandata. Guava este recomandat in cazul insomniei si a starilor de stres. Exista numeroase produse cosmetice pe baza de guava, destinate detoxifierii si hidratarii tenului.

 

Papaya

„Copacul medicament“, „pepenele sanatatii“ sau „fructul ingerilor“, toate aceste denumiri se refera fructul de papaya. Planta este originara din America Centrala. Prin continutul sau de antioxidanti si colesterol bun, papaya are efecte anticanceroase, antiimbatranire si detoxifiante, fiind totodata un bun energizant. Suprima secretia de progesteron la femei, avand astfel proprietati contraceptive. Semintele negre ale fructului sunt comestibile. Fiind iuti, sunt folosite in loc de piper, dar si pentru proprietatile antiinflamatoare si analgetice. Papaya accelereaza cicatrizarea plagilor si vindecarea postoperatorie. imbunatateste functiile vizuale si totodata previne arsurile solare si cancerul de piele, datorita continutului de beta-caroten. Este alimentul ideal in regimurile de slabire. Stimuleaza imunitatea si activitatea ficatului. Papaya contine un ferment unic (papaina), cu proprietati de imbunatatire a digestiei si, in acelasi timp, stimuland arderile de grasimi. Este un fruct foarte util in prevenirea diabetului si a aterosclerozei. Fibrele de papaya lupta impotriva cancerului de colon, in timp ce nutrientii ajuta la prevenirea artritei reumatoide si a osteoartritei. Consumat cu regularitate, papaya elimina acneea si ajuta la indepartarea ridurilor. O portie de fruct contine 150% din portia zilnica necesara de vitamina C. Papaya ajuta in bolile de inima, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea atacurilor de cord, ulcer, apara plamanii fumatorilor pasivi.

 

Surse:

https://sites.google.com/site/elixirultineretii/

http://diversediversificatearhiva.wordpress.com/tag/fructe/

www.ziare.com

 

 

Comentarii (6)

28.04.2014, 08:17

Asa, Cleme, foarte bine. Sa visam linistiti... cat inca e liber

28.04.2014, 08:18

Multe fructe bune! De unele nici nu am auzit, de altele nici nu m-am atins

28.04.2014, 09:30

Meri, nici eu nu auzisem, da' tare mi-ar placea sa le gust

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola