Aluat de foietaj

de merisor in Prajituri, 26 Mai 2015 | 18566 vizualizari

 

Aceasta este varianta mea de foietaj pe care il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data.
Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica..... ce mult e de atunci! :))))
Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime.
Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins.
Varianta aceasta de aluat am mai prezentat-o odata cu produsul finit, dar m-am gandit ca e bine sa o prezint si separat.
Am mai prezentat si varianta cu branza in aluat cu ceva timp in urma.

 

INGREDIENTE

  • 200 g unt 65%
  • 9 linguri ulei
  • 11 linguri apa
  • 1 lingurita otet
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • faina cat cuprinde
  • Optional:
  • 1 lingurita zahar
  • arome
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat de foietaj:

Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul.

Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.

Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.

Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.

Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.

Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.

Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.

Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.

Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.

Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire.

Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din ciulamaua racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea.

Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu ciulama.

Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de ciulama ramasa si pliem iarasi partea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam ciulamaua.

Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste ciulamaua printre foile de aluat.

Apoi il putem folosi la placinte, sau prajituri.

 

 

TIPS-URI

1

Se poate si congela si se va scoate atunci cand avem nevoie de el.

RETETA IN IMAGINI

Aluat de foietaj-0
Aluat de foietaj-1
Aluat de foietaj-2
Aluat de foietaj-3
Aluat de foietaj-4
Aluat de foietaj-5
Aluat de foietaj-6
Aluat de foietaj-7
Aluat de foietaj-8
Aluat de foietaj-9
Aluat de foietaj-10
Aluat de foietaj-11
Aluat de foietaj-12
Aluat de foietaj-13

COMENTARII (25)

Rocsi

Rocsi 1

26.05.2015, 20:03

Foarte faina reteta. Bravo!

Andra_Constantinescu

Andra_Constantinescu 1

27.05.2015, 16:58

Lina24

Lina24 1

11.01.2016, 17:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!