Amandina - prajitura copilariei

de deyutzky in Prajituri, 22 Noi 2015 | 3122 vizualizari

 

M-am abatut putin de la reteta originala, astfel incat sa o poata pregati si cei care tin post in perioada asta, doar schimband cateva ingrediente. Gustul se apropie destul de mult cu cel al amandinelor care imi amintesc de copilarie.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 16 bucati: Blat - 2 foi (tava de 23x23):

  • 345 g faina
  • 375 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 60 g cacao
  • 645 ml lapte caldut (lapte de soia sau apa pentru varianta de post)
  • 45 ml ulei
  • 1 si 1/2 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom

Sirop:

  • 140 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom

Crema:

  • 400 g margarina moale la temperatura camerei - eu am folosit Rama Maestro Savoare de unt (adaugati margarina simpla pentru varianta de post)
  • 250 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 1 fiola esenta de rom

Glazura:

  • 150 g ciocolata menaj
  • 3-4 linguri de lapte
  • Pentru varianta de post : 60 g margarina,2 linguri zahar, 1 lingura cacao,esenta de rom.
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandina - prajitura copilariei:

Blat:

Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul.

Adaugam treptat laptele caldut, uleiul si esenta de rom si mixam bine. Impartim in 2 compozitia obtinuta.

Tapetam tava cu hartie de copt si turnam jumatate din compozitie.
Dam tava la cuptor la foc potrivit pentru aprox. 15-20 de minute. Verificam cu o scobitoare daca este gata, apoi scoatem blatul si-l lasat la racit. La fel procedam si cu restul de compozitie. Lasam blaturile la racit si ne ocupam de sirop.

Sirop:
Intr-o craticioara caramelizam zaharul si il stingem cu apa rece (avem grija la aburi), apoi lasam siropul la foc mic pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam la final si esenta de rom si lasam siropul la racit.

Crema:
Margarina moale o mixam cu zaharul pudra, cacaua si esenta de rom, pana cand obtinem o crema spumoasa.

Asamblare:
Intr-o tava tapetata cu folie alimentara punem primul blat si il insiropam, adaugam crema(mai pastram cateva linguri pentru decor) pe care o nivelam bine, apoi incheiem cu al 2-lea blat pe care il insiropam. Dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore pana cand crema se intareste.  Scoatem prajitura si o portionam cu un cutit bine ascutit.  

Glazura:
Topim ciocolata intr-un ibric la foc mic si o amestecam cu laptele. Amestecati periodic pentru a nu se lipi. Adaugam laptele treptat pana cand ajungem la consistenta dorita, apoi glazuram fiecare prajitura. Cu ajutorul unui pos decoram amandinele, apoi le punem la frigider pana in momentul servirii. Pentru varianta de post: topim margarina intr-un ibric, adaugam zaharul si cacaua si amestecam periodic. La final adaugam esenta de rom.  

 

RETETA IN IMAGINI

Amandina - prajitura copilariei-0
Amandina - prajitura copilariei-1
Amandina - prajitura copilariei-2
Amandina - prajitura copilariei-3
Amandina - prajitura copilariei-4
Amandina - prajitura copilariei-5
Amandina - prajitura copilariei-6
Amandina - prajitura copilariei-7
Amandina - prajitura copilariei-8
Amandina - prajitura copilariei-9
Amandina - prajitura copilariei-10
Amandina - prajitura copilariei-11
Amandina - prajitura copilariei-12
Amandina - prajitura copilariei-13
Amandina - prajitura copilariei-14
Amandina - prajitura copilariei-15

COMENTARII (33)

Panacris 1

23.11.2015, 22:48

deyutzky 1

23.11.2015, 23:06

Dragelor, va multumesc mult!

merisor 1

24.11.2015, 09:00

Vaaaai, ce bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04