Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca

de klausenburger_adica Lacrima in Prajituri, 22 Iul 2009 | 4169 vizualizari

 

Mai tineti minte magazinele Gospodina? In copilaria mea comunista, magazinele astea duhnind a bere, a tigari de proasta calitate si a "varza a la Cluj" le gaseai la tot pasul, in toate cartierele. In ultima vreme, spre sfarsitul comunismului nu mai miroseau a nimic. Erau etern goale. Absolut goale. Cate o tanti veghea apatic mesele "la botul calului" si tejgheaua roasa si scorojita. Cu toate astea era ceva ce ma facea sa mai intru in magazinele astea care ar fi trebuit sa vanda semipreparate pentru "tovarasele gospodine ocupate in campul muncii in construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate" (oribil!). Uneori primeau prajiturele. Primeau "broscute", sau extrem de rar, "savarine". In ultimii doi ani de comunism, nici macar din astea nu mai primeau.

Azi am scris o noua "Legenda a Epocii de Aur". (click pentru a citi).Mi-am amintit din nou lucruri pe care as vrea sa nu le fi trait, sa nu le fi cunoscut, sa nu trebuiasca sa mi le amintesc. Lucruri pe care speram din toata inima ca le-am uitat. Imi dau seama ca nu le-am uitat, ca sunt vii, ca inca mai sunt lipite de mine desi eram doar un copil in acele vremuri. Una din putinele bucurii dulci ale copilariei mele au fost aceste "savarine" pentru care economiseam fiecare banut pe care parintii mei mi-l dadeau ca sa o pot cumpara EU si nu sa o cumpere ceilalti pentru mine.

Si am evadat in bucatarie sa reconstruiesc o amintire, una noua care sa inlocuiasca amintirea veche.

 

INGREDIENTE

  • 5 oua
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri de zahar
  • 200 ml Alchermes sau lichior dulce de cirese
  • 2 portocale
        Pentru inghetata
  • 150 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 50 gr amidon
  • 400 ml frisca
Portii: 26
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca:

1. Bateti spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar si cand ati obtinut o spuma tare, adaugati galbenusurile si pesmetul. Puneti la copt intr-o tava de muffins, in care ati pus formele de hartie mai intai pentru a nu se prinde aluatul de tava la copt. Tineti la cuptor pentru 15-20 de minute pana se rumenesc frumos pe de-asupra. Lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei pentru a le umple.

2. Laptele, zaharul si amidonul se pun la foc si se amesteca pana obtineti o budinca mai consistenta. Adaugati zeama de la o lamaie si lasati sa se raceasca. La final adaugati 400 ml de frisca batuta. Dati la congelator pentru cel putin 2 ore.

3. Taiati savarinele in doua, scobiti aluatul din mijloc cu grija sa nu rupeti peretii prajiturii. Insiropati cu lichior sau Alchermes, care e un lichior italian foarte aromat si mai dulce. Umpleti savarinele cu un glob de inghetata de frisca. Eu am pus-o intr-un cornet de cofetarie si am umplut savarinele asa. Decorati cu feliute de portocala taiata in patru si cu fulgi de ciocolata.

 

TIPS-URI

1

Savarina nu creste foarte mult la copt daca ouale nu sunt foarte proaspete, sau daca spuma nu se comporta ca una pentru meringhe, adica sa fie tare. Daca vreti sa creasca mai mult, puteti face un pandispan din 5 oua, inlocuind pesmetul cu faina si completand cu un plic de praf de copt. Nu mai iese aceeasi consistenta a savarinei, dar cresc mult mai bine.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca 6545
retete culinare - Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca 6546

COMENTARII (19)

Bucataras 1

27.07.2009, 21:26

Extraordinare. Mie imi placeau si indienele, ti le amintesti?

klausenburger_adica Lacrima 1

28.07.2009, 20:50

daaa... imi amintesc si indienele! mereu eram confuza de ce le cheama asa ))

si odata am sa va povestesc despre faimosul turc clujean... doar sa reusesc sa refac una dintre faimoasele lui retete de odinioara

gaby_gabytza 1

13.09.2011, 12:49

apetisante

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

ieri la 23:40

Chiftele de legume

de Ksenya 4

Chiftele de legume

ieri la 15:20

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

pe 28.09 la 22:27