Baigli cu nuca/mac

de Prajituri_de_casa in Prajituri, 2 Mai 2015 | 5408 vizualizari

 

Aluat foarte fraged si multa umplutura delicioasa. Va fi cea mai buna reteta de baigli pe care ati incercat-o vreodata!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aluat : pentru
  • doi cozonaci
  • -500 g faina de tip 000
  • -100 g unt / margarina moale
  • -75 g untura
  • -40 g zahar
  • -1 plic zahar vanilat
  • -20 g drojdie proaspata
  • -1 galbenus -100 ml lapte caldut
  • -o jumatate lingurita sare
  • Ingrediente pentru umplutura cu mac:
  • -150 g mac macinat
  • -200 g zahar
  • -50 g stafide (optional)
  • -coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • -1 mar curatat si dat pe razatoarea mai marunta
  • Ingrediente pentru umplutura cu nuca :
  • -150 g nuca macinata
  • -200 g zahar
  • -50 g stafide (optional)
  • -coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • -2-3 linguri lapte
  • -gem de caise pentru uns foaia
  • Ingrediente pentru uns deasupra :
  • -1 ou

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca/mac:

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa.
Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Separat, intr-un alt vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul, untura, margarina moale, galbenusul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. 
Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit doua ore, intr-un loc caldut. 
Se imparte aluatul in doua parti egale. 
Se intinde o parte sub forma dreptunghiulara, se pune umplutura cu mac si se netezeste, se presara stafidele. Impaturam putin aluatul pe cele doua laterale mai scurte (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii) si se ruleaza strans pe partea mai lunga (vezi imaginile de mai jos).
Se intinde si cealalta bucata de aluat, se unge cu gem de caise, se intinde umplutura cu nuca, se presara stafidele si se ruleaza ca la celalalt baigli.
Se pun ruladele in tavi pentru cozonac, tapetate cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu ou batut, se inteapa adanc peste tot cu o scobitoare (ca sa nu crape in timpul coacerii). Se pun cele doua tavi, intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele ca sa se coaca uniform (vezi imaginile).
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat o ora la cuptor.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378522
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378523
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378524
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378525
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378526
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378527
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378528
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378529
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378530
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378531
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378532
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378533
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378534
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378535
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378536
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378537
retete culinare - Baigli cu nuca/mac 378538

COMENTARII (6)

Prajituri_de_casa 1

03.05.2015, 13:42

Multumesc, merisor, gustul e pe masura !!!

MotanLaOale 1

04.05.2015, 13:59

bun bun

mirela0911 1

04.05.2015, 14:59

Place place place!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55