Berbec la proţap

de portiadelumina in Oaie, 7 Sep 2012 | 6752 vizualizari

 

Prima reţetă

 

INGREDIENTE

  • Berbec,
  • sare,
  • vin,
  • usturoi,
  • piper măcinat,
  • cimbru,
  • mentă (opţional)
  • ulei
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Berbec la proţap:

Nu ştiu dacă poate fi considerată reţetă, în termenii folosiţi uzual. Dar pentru că are un mod de pregătire (mai barbar un pic), ţine de gastronomie şi este excelent la gust am zis să sparg gheaţa reţetelor cu ceva bărbătesc şi de sezon.

Este nevoie de un berbec zdravăn (dacă-s mulţi la masă) care se taie, se jupoaie de blană şi se curăţă de măruntaie Eventual acestea pot fi preparate separat la un grătar ori la drob.

Între timp se dă focul în locul unde se va monta proţapul. Trebuie menţionat că intră ceva lemne până se va face un jar bun. După ce berbecul va fi curat şi fără căpăţână se pune pe proţapul montat deasupra jarului. Condimentele se amestecă într-un vas pentru a crea un baiţ ce se va aplica în timpul coacerii peste carnea ce se rumeneşte deasupra jarului. Cum aşteptarea este punctul cel mai greu al pregătirii, poate fi diminuată prin pregătirea unei mămăligi mai mari şi scoaterea unor unor murături ce vor deveni imperios necesare la sfârşit.

p.s Pentru pregătirea unui astfel de meniu e nevoie de lucru în echipă, cel puţin trei persoane.

p.p.s Timpul de mâncat, în funcţie de foamea şi numărul celor prezenţi.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Berbec la proţap 176549
retete culinare - Berbec la proţap 176551
retete culinare - Berbec la proţap 176554
retete culinare - Berbec la proţap 176555
retete culinare - Berbec la proţap 176556
retete culinare - Berbec la proţap 176557
retete culinare - Berbec la proţap 176558

COMENTARII (111)

Ela68 1

03.07.2013, 23:30

nu-mi placea cand eram mica, singura varianta acceptata acum e la protap, dar sa fie bine rumenit, sa aibe crusta. Mi-e o poftaaaa ...

portiadelumina 1

04.07.2013, 05:40

Ela, ar fi trebuit să ai unul ieri, că a fost ziua ta!

Krystyan Trendy 1

11.12.2013, 12:09

grozav

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55