Bors de cartofi, cu ceafa afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 18 Sep 2018 | 3675 vizualizari

 

Dincolo de tema generoasă a concursului, rămâne cartoful, ca ingredient omniprezent în meniurile noastre, atât la amiază, cât și seara (uneori, chiar și dimineața!). Hors concours, am făcut acest borșuleț cu cartofi și ceafă afumată, care a întrunit exigențele soțului (acrișor, consistent și cu afumătură) așa că a fost foarte apreciat. Și încă mai este, pentru că abia ieri l-am făcut...
Pentru a acri, am folosit borș natural, umplut de mine în casă:   https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de cartofi, cu ceafă afumată.

 

INGREDIENTE

  • 350 grame de ceafă afumată
  • 6-8 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • 1,5 litri de borș natural
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de cartofi, cu ceafa afumata:

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină dulce.

Se spală roșia, se taie mărunt și se călește peste ceapă.

Ardeiul capia se spală, se curăță de semințe și cotor, se taie julienne și se călește și el peste ceapă și roșie. Se lasă legumele la foc mic, la călit înăbușit, până ce se înmoaie ardeiul capia.

Ceafa afumată se spală, se feliază subțire și se pune la fiert în oală.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oală.

Se adaugă în oală și legumele călite si se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, până ce cartofii sunt aproape fierți.

Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul, pentru încă două clocote și se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” încă 10-15 minute.

După acest interval de timp, borșul se poate servi, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

TIPS-URI

1

Nu căliți tare legumele, ca să nu se ardă și să devină amare, ci înmuiați-le la foc mic, în ulei suficient și înăbușit, ca să se pătrundă și să devină dulci.

2

Nu adăugați borșul decât atunci când cartofii sunt aproape fierți.

3

Condimentați cu sare și piper în ultimele 3-4 minute de fiert.

4

Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, când ați oprit focul de la aragaz.

5

Înainte de servire, borșul trebuie să stea ”să se odihnească” 10-15 minute.

6

Serviți borșul cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți sau murați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de cartofi, cu ceafa afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

21.09.2018, 10:08

Da, Mirela e foarte bun și eu te servesc cu mare plăcere...! Mulțumesc frumos!

cristinutanicolita 1

05.10.2018, 15:06

Tare bun fierbinte!

RODIMUR 1

05.10.2018, 16:00

Chair că a fost tare bună...Mulțumesc frumos, Cristinuța!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Muschiulet de porc savuros cu rosii cherry si mozzarella gratinata

de Rocsi 9

ieri la 20:56

Salata traditionala greceasca cea mai simpla reteta

ieri la 19:20

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de perisoare cu bors