Bors din mugur de vitel, cu cartofi

de RODIMUR in Ciorbe, 14 Aug 2018 | 4158 vizualizari

 

Provocarea GastroArt
Am fost întrebată de cineva care știe cât de mult țin la ciorbe/supe/borșuri cum de nu am înscris nici o rețetă în concurs. O fac acum, dar din spirit de competiție și nu cu gândul la câștig, mai ales că toată viața m-am condus, în tot ceea ce am întreprins, după un principiu contrar regulamentului acestui concurs. Decât să fac ceva nou ("altceva"), necunoscut și neverificat în raport cu gustul oamenilor, am preferat să fac "mai frumos", "mai bun", "mai bine"... Ceva care place sigur și nu nedumerește într-atât, încât reacția cea mai amabilă să fie: "Interesant!"...
Așadar borșul de față este o propunere nouă pentru mine, din moment ce până acum, din mugur de vițel făceam mai ales supe. Totuși, dacă mă gândesc că atunci când am postat rețeta de supă de mugur de vițel, cu chimion, au fost persoane care nu mai auziseră de acest tip de carne, poate că este, în definitiv, ceva nou...
În fapt, am preparat acest borș pentru că tocmai se terminase ieri ciorbița și pentru că soțului îi place mult gustul acrișor al borșului pe care-l prepar în casă, după rețeta: 
https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș din mugur de vițel, cu cartofi.

 

INGREDIENTE

  • 1,200 kg mugur de vițel
  • 6 cartofi roz
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 roșie mare
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • 1 litru de borș preparat în casă
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors din mugur de vitel, cu cartofi:

Carnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală, când este cazul, apă fierbinte.

Între timp se curăță și se spală legumele.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.

Ceapa se taie mărunt și se călește ușor, până ce se înmoaie și devine transparentă.

Se mărunțesc morcovii, pătrunjeii și țelina și se călesc în tigaie peste ceapă, la foc mic, ca să se pătrundă și să se înmoaie.

Roșia se taie cubulețe și se călește, de asemenea, cu celelalte legume, la foc mic.

Când carnea a fiert, se strecoară supa, se alege carnea de oase și zgârciuri, după care se porționează.

Se pune la fiert supa strecurată cu bucățile de carne și cu cartofii tăiați cubulețe.

După două-trei clocote se adaugă în oală legumele călite și se mai lasă pe foc, până ce cartofii sunt aproape fierți. Atunci se adaugă și borșul, se condimentează cu sare și piper, se mai lasă la fiert încă un clocot-două, după care se presară pătrunjel tocat și se oprește focul de la aragaz.

Se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute "de odihnă", borșul poate fi servit. Se poate servi cu ardei iuți (murați, sau proaspeți) și cu smântână, după dorință.

TIPS-URI

1

Fierbeți carnea la foc iute, până ce se adună spumă deasupra, apoi, după ce spumuiți, reduceți puterea focului.

2

Când zeama din oală scade, la fiert, adăugați apă fierbinte, nu rece.

3

Nu căliți prea tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce și plăcută la gust.

4

Supele de carne trebuie neapărat strecurate, pentru a nu scăpa așchii de oase în mâncare.

5

După ce a fiert, alegeți carnea de pe oase înainte de a o pune din nou în oala de supă. Nu este prea plăcut să vedem pe cineva tăind carnea cu cuțitul în farfuria de ciorbă/borș. Și nici nu se poate lăsa carnea la urmă, când nu mai este zeamă în farfurie. Carnea trebuie mâncată odată cu zeama.

6

Adăugați carnea porționată la fiert, odată cu cartofii, pentru a mai fierbe puțin.

7

Legumele călite nu trebuie adăugate în supă la fiert, odată cu cartofii, ci mai târziu, pentru că ele sunt semipreparate, prin călire.

8

Nu fierbeți excesiv preparatul, ca să nu se terciuiască legumele, cartofii în special.

9

Adăugați borșul înainte de ultimul clocot, apoi condimentați cu sare și piper. Aceste condimente sunt suficiente, pentru a da un gust bun borșului. Nu faceți abuz de condimente!

10

Presărați pătrunjelul tocat după ce ați oprit focul de la aragaz.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors din mugur de vitel, cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

17.08.2018, 08:34

Așa este, Gheorghița! Este foarte bun...Mulșumesc frumos pentru apreciere!

Rocsi 1

18.08.2018, 21:28

Eu nu sunt cu carnea de vitel, dar zau ca as vrea o portie din ciorba asta! Este asa grozava!

RODIMUR 1

18.08.2018, 21:35

Te servesc cu plăcere, Rocsi, mai ales ca să te convingi ce bună este această cărniță...!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de burta la ceaun