Chec pufos cu afine

de Tuxedo in Prajituri, 4 Apr 2013 | 3392 vizualizari

 

Acest chec l-am facut cu ceva timp in urma in dorinta mea de a face ceva bun si, l-am gasit pe foodnetwork, pe pagina Annei Olson.

Din greseala, eu am pus afinele in aluat, caci in reteta initiala ele erau deasupra si, in plus, eu am mai adaugat smantana pentru ca mi s-a parut aluatul cam vartos…dar pana la urma a iesit o pufosenie de chec cu textura pufoasa de se topeste in gura! Poate fi facut si cu alte fructe, mure, merisoare, caise, dar taiate bucatele mai mici, ce va place voua si aveti la indemana!

 

INGREDIENTE

  • am folosit ca unitate de masura o cana de 250 ml si va iesi un chec/prajitura, de marimea 20cm/20cm (o tava patrata, sau rotunda cu diametrul de 22 cm – 26 cm)
  • 115 gr unt/margarina
  • 1/2 cana zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja de lamaie/portocala
  • 2 cani faina
  • 2 si 1/2 lingurite praf de copt
  • 1 praf sare
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana smantana
  • 2 cani afine (proaspete sau congelate si scurse)
  • Crumble (topping)
  • 1/3 cana zahar
  • 1/3 cana faina
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 3 linguri unt moale (75 gr)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chec pufos cu afine:

Preparare: Chec

Punem faina, praful de copt si sarea intr-un castron.

Separat, frecam untul la temperatura camerei cu zaharul, apoi adaugam oul si smantana, mixand dupa fiecare aditie (vreau sa precizez ca in loc de lapte se poate pune numai smantana sau invers).

Adaugam si coaja de la o portocala/lamaie si vanilia.

Faina o incorporam alternativ cu laptele.

La final adugam afinele bine scurse (daca le aveti congelate) amestecand usor cu o spatula, ca sa nu le zdrobim.

Note: Aluatul va fi vartos, cat se poate mixa cu mixerul, se mixeaza cu mixerul, cand nu, amestecam cu o lingura de lemn. Eu am crezut ca este ceva gresit in reteta, dar NU este! asa trebuie sa fie, iar dupa coacere o sa vedeti ca este super moale si pufos. Din neatentie, am incorporat afinele in aluat (daca faceti asa, recomand sa le incorporati cand aluatul este deja mixat cu faina, dar nu insistam cu amestecatul fructelor in el, ci doar le intoarcem usor de cateva ori, altfel  le vom zdrobi!). Daca vreti ca prajitura sa aiba fructele deasupra, atunci le scurgeti bine de apa (daca au fost congelate) si apoi le asezati deasupra in tava in care faceti prajiturica.

Topping:

Intr-un bol punem faina, zaharul si scortisoara peste care adugam untul si le frecam in maini pana cand aluatul devine sfaramicios (ca un pesmet).

Ungem tava cu putin ulei apoi punem alutul si il uniformizam cu o paleta. Deasupra punem fructele (daca am decis asa), apoi punem toppingul. Acest topping, dupa coacere, va fi putin crocant si foarte parfumat!

Coacem prajitura aprox. 40-45 de minute pana cand, prin introducerea unei scobitori, va iesi curata.

Lasati sa se raceasca complet inainte de a servi!

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Chec pufos cu afine 216489
retete culinare - Chec pufos cu afine 216490
retete culinare - Chec pufos cu afine 216491
retete culinare - Chec pufos cu afine 216492
retete culinare - Chec pufos cu afine 216493
retete culinare - Chec pufos cu afine 216494
retete culinare - Chec pufos cu afine 216495
retete culinare - Chec pufos cu afine 216496
retete culinare - Chec pufos cu afine 216497
retete culinare - Chec pufos cu afine 216498
retete culinare - Chec pufos cu afine 216500

COMENTARII (18)

Rocsi 1

05.04.2013, 16:11

Ce-mi place!

Rux 1

05.04.2013, 20:38

Gabriela, ai preparat o minunatie de chec...l-am pus la favorite sa-l incerc...multumesc anticipat!

Tuxedo 1

05.04.2013, 21:05

cu placere Ruxy! trebuie neaparat sa-l incerci! e super simplu de facut! si buuuun!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D