Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)

de MOKUSKA in Porc, 19 Mai 2014 | 4718 vizualizari

 

Nimic nu se compara cu gustul unui preparat realizat in cuptorul pe lemne. Daca aveti posibilitatea, va recomand cu mare caldura sa incercati reteta la un astfel de cuptor.

 

INGREDIENTE

  • 700 g ciolan afumat (nu am putut sa folosesc unul mai mare pentru ca nu incape in vasul ceramic)
  • 50 ml apa
  • 6 carnaciori semiafumati cu usturoi
  • 4 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ardei iute bulgaresc (nu foarte iute)
  • 2 linguri de untura (sau ulei de masline de calitate foarte buna)
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • 1 legatura mica de marar
  • 1 legatura mica de cimbru uscat
  • 1 catel de usturoi
  • foi de dafin maruntit
  • praf de boia
  • piper negru
  • praf de sare
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic):

Ciolanul se spala si se pune la fiert in apa fara sare cu foi de dafin. Mare atentie, apa tot timpul sa acopere ciolanul ca altfel soriciul se usuca si devine incomestibil de tare.

Dupa ce a fiert ciolanul il scoatem pe un platou (nu trebuie fiert pana sa cada de pe os, doar pana intra furculita in carne, pana la os). Intre timp pregatim vasul ceramic, il umplem cu apa sa stea minimum 1 ora.

Cartofii curatati si spalati ii taiem in 4, la fel procedam si cu morcovul, mararul si patrunjelul tocam marunt. Le condimentam cu sare, boia, piper si  amestecam bine cu ½ lingura de untura si ardeiul nu foarte iute taiat rondele, intr-un bol. Intre timp ciolanul racit se aseaza in vasul ceramic pe cibru si catelul de usturoi, se unge bine pe toata suprafata cu untura ramasa. Langa ciolan se pun cartofii déjà condimentati si carnaciorii semiafumati. Adaugam 50 ml apa (nu mai multa!) acoperim vasul si il dam la cuptorul fierbinte la foc mediu cca 2 ore  (pana se fac cartofii si observam ca a inceput carnea sa cada de pe os).

Platoul se serveste cald cu hrean sau cu muratura.

 

TIPS-URI

1

daca nu aveti vas ceramic puteti sa incercati reteta in tava acoperita cu folie de aluminiu, eu nu am facut asa niciodata :), dar cred ca se rumeneste si asa.

2

ciolanul poate fiert inainte si lasat la rece acoperit, fara sa se usuce!

RETETA IN IMAGINI

Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-0
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-1
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-2
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-3
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-4
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-5
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-6
Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)-7

COMENTARII (36)

mihaelar63

mihaelar63 1

05.06.2014, 01:17

Asta da mancare serioasa , nu gluma

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

05.07.2014, 11:03

arata grozav

Aurelia 07_07

Aurelia 07_07 1

03.01.2016, 11:22

Si la noi asteapta sa intre la cuptor.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

11870 puncte

MotanLaOale

10810 puncte

mihaelar63

8800 puncte

mirela0911

8180 puncte

oanapl

7290 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Pulpe de pui cu ciuperci
  • 10

    MA

  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!