Ciorba de burta

de Sylvia in Ciorbe, 10 Mar 2010 | 16136 vizualizari

 

Ciorba de burta este o mancare traditional romaneasca, nu foarte usor de preparat dar foarte gustoasa. Am de cativa ani o reteta foarte buna pe care v-o impartasesc cu drag.

Cea mai buna ciorba de burta se face cu burta curatata proaspata si nu cu cea prefiarta dar daca nu gasiti sau nu aveti timp sa va ocupati de fiert prea multa vreme merge si cea prefiarta.

 

INGREDIENTE

  • Pentru o oala de 5 l avem nevoie de
  • 1,5 kg de burta proaspata,
  • un kg de carne de vita cu os segmentat neaparat pentru ca maduva da un gust foarte bun,
  • de o cantitate destul de mare de legume, cateva cepe intregi,
  •  radacina de patrunjel 2-3 bucati,
  • o telina medie,
  • pastranac 2-3 bucati,
  • morcov 3-4 bucati,
  • o maciulie de usturoi mare,
  • cateva foi de dafin,
  • sare,
  • piper boabe ,
  • 2 linguri de otet de la ardei iuti sau alte muraturi,
  • un fir de cimbru verde ,
  • 500-750 smantana de 30% grasime,
  • 2-3 galbenusuri de ou,
  • o lingura faina
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de burta:

 Preparare: eu folosesc oala sub presiune pentru a fierbe burta pentru ca se face mult mai repede , la fel si pentru a fierbe carnea de vita. Intr-o oala cu 4,5 l apa punem la fiert burta intreaga, cu sare si cateva foi de dafin si o lasam sa fiarba asa pentru 45 de minute . Dupa 45 de minute desfacem oala sub presiune si schimbam apa si punem cu burta si carnea de vita la fiert si  legumele pregatite in avans adaugam sare si piper boabe.

  Dupa inca 45-50 de minute deschidem oala sub presiune, scoatem burta si carnea de vita si strecuram legumele. Burta se taie fidelute.

 Se verifica daca este fiarta daca nu se mai poate lasa sa fiarba in ciorba strecurata de la legume si carne. Lasam sa mai fiarba daca este necesar impreuna cu 2 foi de dafin, cu un morcov fiert dat pe razatoarea marunta . Eu fac cu blenderul si cate o radacina de patrunjel si pastranac  si o bucata de telina  si le pun sa fiarba inapoi cu burta  ca dau un plus de gust. Cu 5 minute inainte de a stinge focul adaugam usturoiul facut sau cu blenderul sau cu o presa foarte  marunta, se pune in functie de gust, personal prefer sa nu pun foarte mult  si sa fac si separat sa isi mai puna cine doreste.  Spre final adaugam smantana amestecata cu o lingura de faina si lasam sa clocoteasca putin, mai potrivim dupa gust cu sare, eventual o lingura de delikat de legume si acrim cu o lingura sau doua de la ardei iuti in otet. Daca nu preferati acest gust puteti sa acriti sau  cu zeama de la alte muraturi sau cu otet simplu. Dupa ce se inchide focul se adaguga galbenusurile de ou frecate bine inainte. Se acopera si se lasa minim 15 minute inainte de a  fi servita pentru a se povesti intre ele aromele .  Va sfatuiesc sa incercati macar o data sa preparati ciorba de burta dupa reteta asta si cu siguranta o sa va fie pe plac .  Eu am servit-o in strachini de lut  si cu leustean  tocat marunt pus in fiecare farfurie

 

RETETA IN IMAGINI

Ciorba de burta-0
Ciorba de burta-1
Ciorba de burta-2
Ciorba de burta-3

COMENTARII (21)

LUK 1

01.12.2010, 00:17

Sylvia 1

03.12.2010, 16:00

Vai de cand nu am mancat asa ceva

Panacris 1

20.08.2014, 11:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04