Covrigi polonezi

de diaconta in Dulciuri, 29 Mar 2015 | 1682 vizualizari

 

Eu nu prea eram prietenă cu aluaturile dospite, dar de-o vreme am început să mă împrietenesc cu ele. Imi place să le frământ, îmi place cum cresc cuminţi în cuptor. Ca să nu mai pomenesc cât de bună şi sănătoasă e pâinea făcută în casă. De data aceasta am ales să pregătesc aceşti covrigi polonezi, pufoşi, însiropaţi.
Am ales varianta pegatită de Ancuţa pentru ca nu sunt nici prea dulci, sunt exact cum ne plac nouă.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat covrigi:
  • 550 g faina
  • 100 g unt topit
  • 75 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte calduţ
  • 1/2 lingurita sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie
  • Pentru uns foaia:
  • 50 g unt moale
  • 1 lingura zahar pudra
  • Pentru uns deasupra:
  • 1 galbenus de ou
  • Puţin lapte
  • Ingrediente sirop:
  • 3 linguri miere de albine
  • 100 ml apa
  • Zeama de lamâie
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Covrigi polonezi:

Pentru început drojdia am alifiat-o cu o linguriţă de zahar,am pus o lingura de faina si putin lapte caldut,apoi am lasat-o  cât sa se activeze drojdia si sa înceapa sa dospeasca.

Intr-un castron am cernut faina împreuna cu sarea si am pus zaharul.

Am facut o adâncitura în mijloc unde am pus drojdia.Am amestecat cu faina si apoi am adaugat aromele,laptele caldut si la urma untul topit si racit.

Se framânta un aluat elastic care se dezlipeste de peretii vasului.

Toata operatiunea nu dureaza prea mult.

In functie de tipul fainii si de umiditate s-ar putea sa mai fie nevoie de faina sau de lapte.

Aluatul însa nu trebuie sa fie prea moale.

Am asezat bila de aluat într-un bol,am acoperit cu un servet curat si am lasat la dospit aproximativ o ora,pâna când si-a dublat  volumul.

Am rasturnat aluatul pe o planseta,am împartit aluatul în doua parti si din fiecare am întins câte o foaie dreptunghiulara.

Am uns foaia cu jumatate din untul amestecat cu zahar,am împaturit foaia în doua,apoi am taiat fâşii de aproximativ 1.5 cm latime ,asa cum se vede în poza.

Fiecare fâşie am taiat-o în doua pe lungime,lasând un capat netaiat,

Am împletit cele doua capete si apoi i-am dat forma de covrig.Mie nu mi-au iesit prea frumosi,deci va trebui sa mai exersez.

Mie mi-au ieşit vreo 16 covrigi,dar unii au fost mai mari iar altii mai mici.

Am mai lasat sa mai dospeasca 10 minute,apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte si i-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20-25 de minute.

In functie de cuptor,puteti sa ajustati timpul sau temperatura.

Cât s-au copt am pregatit siropul.Am amestecat mierea cu apa ,zeama de lamâie si am încalzit(fara a fierbe) pâna s-a topit mierea.

Am pus siropul peste covrigii fierbiti când i-am scos din cuptor.

Dupa cum vedeti,nu e complicat deloc.

Poftă bună să aveţi !!!

 

RETETA IN IMAGINI

Covrigi polonezi-0
Covrigi polonezi-1
Covrigi polonezi-2
Covrigi polonezi-3
Covrigi polonezi-4
Covrigi polonezi-5
Covrigi polonezi-6
Covrigi polonezi-7
Covrigi polonezi-8
Covrigi polonezi-9
Covrigi polonezi-10
Covrigi polonezi-11
Covrigi polonezi-12

COMENTARII (43)

diaconta

diaconta 1

14.04.2015, 23:28

Multumesc Poa

tanyapatap

tanyapatap 1

18.04.2015, 16:43

Ce mult imi plac!! Multumim frumos!! Pentru reteta!!

diaconta

diaconta 1

18.04.2015, 19:14

Tanyapatat cu mare drag.
Ma bucur ca ti-a placut

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!