Cozonac

de Teo in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 11096 vizualizari

 

un desert nelipsit din casa mea de sarbatori....

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 1/2 l lapte
  • 1 kg zahar
  • 8 oua
  • 2 lamai
  • 1 praf de sare
  • drojdie cat 2 nuci
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 pahar de ulei

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Cantitatile prezentate sunt pentru 6 forme de cozonac.

Se pun la dospit 100 g zahar, 1 ou, drojdia, ingrosate cu faina.

Intre timp se dizolva zaharul pe foc unde s-a asezat laptele.

Coca se framanta doar cu galbenusurile, albusurile se folosesc la crema.

Dupa ce s-a dizolvat zaharul in lapte si s-a dospit maiaua se framanta coca, avand grija sa nu opariti drojdia.

La sfarsit se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, praful de sare si uleiul. Dupa ce am terminat de framantat se rupe coca in 8-10 bucatele si se framanta din nou. Se acopera si se lasa la dospit 1 ora.

Intre timp pregatim CREMA din:

8 albusuri

10 linguri de zahar

coaja rasa de portocala

1 pachet de cacao

200 g nuca macinata

200 g stafide

1/2 kg rahat

esenta de rom

Se bat albusurile cu zaharul apoi se ingroasa cu celelalte ingrediente.

Se intinde o foaie peste care punem crema, apoi o rulam; la fel procedam si cu a doua foaie. Se trece apoi la impletirea cozonacului. Se lasa in tava o jumatate de ora la dospit. Se ung cu ou si se presara zahar. Ultimii 2 cozonaci se aseaza mai tarziu in tava ca sa nu se treaca cu dospitul (poate cand sunt aproape copti primii).

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Praful de copt ii ajuta sa se coaca bine in mijloc.

2

Cozomacul se incearca daca s-a copt cu un betisor (de la matura) pe care am infasurat ata subtire. Daca ramane coca pe ata mai trebuie lasati in cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (49)

Ina 1

20.06.2010, 11:23

cred ca-mi trebuie, ca nu-mi aduc aminte cum e asta

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonacul bunicii