Cozonac ca la mama acasa

de marcelika in Dulciuri, 3 Apr 2014 | 109723 vizualizari

 

imi aduc aminte cat ma invarteam pe langa mami , sa vad ce face, cate oua, cat zahar , cat lapte pune..... care e procesul tehnologic.....niciodata nu stia reteta. tot timpul punea dupa ochi, trebuia sa-mi notez de fiecare data cantitatile si sa aleg dintre ela care mi se pare mai buna......nu gresea niciodata produsul fint......fie vorba intre noi, nu il impletea, tragea cu ochiul la mine pentru ca ma lasa pe mine sa fac treaba asta....mai usoara...:)).....acum am definitivat-o asta e cea mai bunaaaaa reteta....parerea mea. ramane de vazut ce ziceti voi

 

INGREDIENTE

  • la 1 kg faina ne trebuie:
  • 70 gr drojdie ( se poate si 50 gr ...depinde de cat de buna e faina)
  • 300 gr zahar,
  • 4 oua+ 1 ou pentru uns cozonacii ,
  • 200 ml ulei,
  • 500 ml lapte +inca o cana pentru cacao ,
  • nuca ,
  • cacao,
  • rahat,
  • stafide,
  • sare,
  • esenta rom,
  • zahar vanilat,
  • razatura lamaie,
  • susan si mac
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ca la mama acasa:

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar , se adauga putin lapte cald si se face maiaua(se incorporeaza in faina....am precizat deoarece e langa mine baiatul meu cel mic si nu intelege ce inseamna maia ....:))..  ). Se lasa la crescut. Intre timp restul de lapte cu zaharul, ouale , sarea , zaharul vanilat si esentele se amesteca pana se topeste zaharul.

Se amesteca cu maiaua si incepe framantatul. Trebuie sa avem un aluat moale si pufos, la sfarsit se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza tot. Se lasa la crescut. Se pregatesc formele, se ung cu ulei, eu pun si hartie de copt sa nu se arda. Ne pregatim umplutura, repede ca va creste aluatul !!

Taiem rahatul fasii, nuca o faramitam dupa ce am prajit-o putin in cuptor, stafidele le punem in cateva linguri de lapte cu esenta rom, iar cacaua o dizolvam in ulei....punem uleiul firicel si amestecam....ca la maioneza, pana se dizolva cacaua, dupa care dizolvam cu lapte....sa nu va speriati daca se ingroasa compozitia , puneti lapte pana ajungeti la consistenta unei smantani mai diluate un pic pentru a putea fi intinsa pe coca.

Dupa ce a crescut aluatul incepe de fapt "arta "....:)......se imparte coca in 4 bile (acum vorbim doar la cantitatile de mai sus...la 1 kg de faina, da ? ), adica 2 cozonaci.....a inteles si Andrei al meu...:)).....ma terorizeaza cu intrebarile, cred ca data viitoare voi avea ajutor de bucatar....continuam....folosim merdeneaua pentru a intinde bilele in dreptunghiuri pe masa , folositi putin ulei pe masa pentru a fi mai usor .

Se unge cu cacaua, se "imprastie" rahatul, nuca si stafidele dupa care rulati aluatul pe lungime, adica faceti un sul din fiecare dreptunghi. Acum impletiti cate doua suluri, aveti grija sa bagati capetele un pic dedesupt, pentru a nu se desface in tava.le puneti in forma si le lasati la crescut......nu trebuie sa stea in curent !!!!!!!!...le trebuie caldura !!!! Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se presara susan si/sau mac....dupa preferinta. Se baga la cuptor, logic nu !!!

Andrei ma intreaba timpul de coacere.....nu-l stiu....nu ma uit niciodata la ceas, chiar niciodata....cand incep sa miroasa frumos, va uitati la ei in cuptor si intoarceti tavile pentru a se coace uniform....eu la sfarsit ii incerc cu cutitul, cand scot cutitul curat, nu cu coca pe el. inseamna ca sunt copti......depinde de cuptorul dvs, dar eu dupa ce am intors tavile dau focul la mic, pentru a nu se arde.....puteti folosi si hartie de copt peste ei daca arde cuptorul dvss

Pofta mare !!!!!!!!!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308559
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308560
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308561
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308562
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308567
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308571
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308572
retete culinare - Cozonac ca la mama acasa 308573

COMENTARII (31)

marcelika 1

05.04.2014, 20:45

multumesc frumos laura !

lillyr 1

31.03.2015, 23:04

Foarte bine arată ...de incercat de Pasti. ..la favorite

ancutsa 1

03.10.2016, 19:01

Minunati cozonaceii!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S