Cozonac cu nuca si rahat

de mirela0911 in Dulciuri, 15 Ian 2017 | 4317 vizualizari

 

Ce poate fi mai bun decat o felie de cozonac cu nuca sau rahat, alaturi de o cana cu lapte? :X

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 1 lgt sare
  • 3 oua
  • 170 g zahar
  • 150 ml ulei
  • 600 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 albus
  • 5 lg zahar
  • 600 g nuca macinata
  • 1 lg cacao
  • 100 ml lapte
  • rahat
  • 1 galbenus + 2 lg lapte
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Intr-un ibric, se pun 100 ml lapte caldut, impreuna cu 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia. Se lasa sa se umfle.

Intr-un vas larg, se cerne faina. Se adauga sarea. Se face in mijloc o gropita si se toarna maiaua, uleiul si coaja rasa de lamaie si portocala. Restul de lapte se pune la foc mic impreuna cu zaharul si se amesteca pana se dizolva acesta, laptele sa fie usor caldut. Se toarna jumatate din cantitate peste faina si se amesteca. In functie de cat cere aluatul, se toarna putin cate putin. Daca mai este nevoie, se adauga lapte sau faina. Se framanta un aluat moale, dar care nu se lipeste de degete. Se pune la loc cald sa dospeasca.

Intre timp, se prepara umplutura. Albusul se bate cu un praf de sare si zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga nuca macinata, laptele si cacaua. Se omogenizeaza bine si se lasa deoparte. Rahatul se taie cubulete mici.

Dupa ce a crescut aluatul, se rupe o bucata din el si se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei. Se unge cu o pare din nuca apoi se ruleaza strans. La fel se procedeaza cu inca o bucata de aluat, doar ca se pune rahat. Cele doua rulouri se rasucesc intre ele si se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.

Restul de aluat se imparte in doua si se umple fiecare, unul cu nuca iar celalalt cu rahat.

Se asaza in tavi si se lasa cel putin o jumatate de ora sa creasca in tavi. 

Galbenusul se amesteca cu laptele, apoi se ung cozonacii. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca 35-40 de minute, sau pana se rumenesc frumos si sunt copti.

Sunt deliciosi. Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se po folosi diferite umpluturi.

2

Rahat se pune dupa cat va lasa inima, puneam si eu mai mult, dar nu am avut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert negresa de post cu dulceata de visine si nuca