Cozonac cu nucă şi scorţişoară

de diaconta in Dulciuri, 14 Apr 2013 | 3121 vizualizari

 

Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie+1 lingurita zahar+o lingura faina+lapte
  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 80 ml lapte
  • 60 ml apa
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru uns:

  • 100 g unt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri nuca macinata

Pentru finisat:

  • O lingura miere de albine
  • O lingurita lapte
  • Zahar brun
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi scorţişoară:

Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.

Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.

300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.

Am batut ouale.

Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.

Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.

Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.

Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.

Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.

Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.

Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.

Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.

Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat  sa dospeasca.

Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .

Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.

Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu  miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.

Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.

De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.

Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac cu nucă şi scorţişoară-0
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-1
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-2
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-3
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-4
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-5
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-6
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-7
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-8
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-9
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-10
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-11
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-12
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-13
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-14
Cozonac cu nucă şi scorţişoară-15

COMENTARII (50)

diaconta 1

13.12.2013, 08:54

Dora,mi-a placut foarte mult,mai ales ca poti desprinde asa cate-o felie

jolygina 1

14.12.2014, 17:09

jolygina 1

14.12.2014, 17:10

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41