Cozonac cu nucă şi scorţişoară

de diaconta in Dulciuri, 14 Apr 2013 | 5845 vizualizari

 

Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie+1 lingurita zahar+o lingura faina+lapte
  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 80 ml lapte
  • 60 ml apa
  • Sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie

Pentru uns:

  • 100 g unt
  • 2 linguri zahar brun
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 linguri nuca macinata

Pentru finisat:

  • O lingura miere de albine
  • O lingurita lapte
  • Zahar brun
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi scorţişoară:

Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.

Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.

300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.

Am batut ouale.

Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.

Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.

Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.

Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.

Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.

Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.

Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.

Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.

Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat  sa dospeasca.

Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .

Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.

Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu  miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.

Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.

De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.

Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi scorţişoară" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (50)

diaconta 1

13.12.2013, 08:54

Dora,mi-a placut foarte mult,mai ales ca poti desprinde asa cate-o felie

jolygina 1

14.12.2014, 17:09

jolygina 1

14.12.2014, 17:10

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu bulion