Cozonac din...bile

de Sidy in Dulciuri, 22 Mai 2012 | 5266 vizualizari

 

Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute, l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele.
Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia, dar reteta este tot a maicutei mele dragi.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1,700 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • un varf cutit sofran
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g drojdie
  • 2 linguri untura
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 250 g mac
  • 130 g zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 100 g rahat
  • 100 g stafide
  • 1 ou pentru uns deasupra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac din...bile:

Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat  aproximativ o ora.

In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.

Se lasa la cald la dospit o ora.

Apoi se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in 3 parti egele.Fiecare parte se imparte apoi in 16 bile pe care le rotunjim , le acoperim si le mai lasam 15 minute sa dospeasca.

Se intind bilele apoi cu sucitorulsau cu mana ;8 bucati( bile)  se umplu  cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.

Celelalte 8 se umplu cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie,rahat si esenta de vanilie

Se refac bilele pe care le vom monta in tava de coconac unsa, astfel:pe randul de jos in stanga 4 bile cu mac si in dreapta 4 bile cu nuca, asezate in zig-zag cum se vede in poza.

Venim cu al doilea rand de bole pe care le umplem la fel, 4 cu mac si 4 cu nuca si le punem deasupra celor din tava tot in zig-zag.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.

Ii lasam acoperiti sa mai dospeasca aproximativ 15 minute.

Ungem apoi cozonacii cu oul bine batut.

Pentru ca stiam ca se vor ridica mult cozonacii, le-am pus niste inaltatoare din carton, apoi i-am dat la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute( depinde de cuptor) pina se rumenesc frumos cozonacii.

Lasam cozonacii sa se raceasca in formele lor, apoi ii scoatem si ii putem felia.

Pofta mare !

 

TIPS-URI

1

Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac din...bile" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Hencleș, adică niște cozonac săsesc