Desert galusti cu prune

de Constelatialeu in Dulciuri, 16 Iul 2018 | 9404 vizualizari

 

Recunosc ca mie imi plac mai mult cu gem de prune, dar azi le-am facut cu prune ca asa am avut ''indicatiuni'' pretioase...m-am inspirat de la Jamila.

 

INGREDIENTE

  • cca 1,300 kg cartofi albi
  • 3 oua
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • cca 450-500 g faina
  • cca 30 de prune fara samburi ( le-am ales sa nu fie foarte mari)
  • 70 g unt
  • 350 g pesmet
  • 300 g zahar brun
  • scortisoara macinata
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert galusti cu prune:

Mai intai am pus cartofii la fiert, cartofii i-am fiert in coaja. Dupa ce au fiert, i-am curatat de coaja si i-am lasat sa se raceasca, sa fie calduti.

Cat timp cartofii au stat la racit, m-am apucat sa scot samburii de la prune, in asa fel incat sa nu rup in doua prunele, apoi am luat 3 linguri de zahar din cele 300 g si am presarat este prune, amestecam si lasam sa-si lase zeama, apoi le punem intr-o strecuratoare sa se scurga.

Am pus tigaia wok sa se incinga, am adaugat untul si apoi pesmetul si am amestecat continuu pana pesmetul si-a schimbat culoarea, adaugam si zaharul si scortisoara (dupa gust) si continuam sa amestecam tragand tigaia de pe foc, lasam sa se raceasca.

Dupa ce cartofii s-au racit, ii pasam bine, adaugam ouale,uleiul, sarea si faina (nu toata) treptat, framantam, trebuie sa obtinem un aluat nu foarte tare, care este putin lipicios. Mie mi-a intrat cam 450 g faina, plus faina cu ajutorul careia am modelat galustile. Am luat faina pe maini, apoi am rupt din aluat am format o bila si apoi am aplatizat-o, am asezat in mijloc pruna si apoi am strans in asa fel incat sa formez bila la loc. Am procedat asa pana am terminat tot aluatul, mi-au iesit 30 de galusti. 

Am luat o cratita mai inalta, am umput-o mai mult de jumatate cu apa, am lasat sa fiarba apa, apoi am pus galustile in apa fiarta, am lasat sa fiarba pana cand s-au ridicat la suprafata, apoi le-am scos cu un spumar si le-am tavalit prin pesmet asa fierbinti ca sa prinda pesmetul de galusca.

Sunt bune ata calde, cat si reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert galusti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

tina58 1

24.08.2018, 13:15

Da, e reteta clasica de galusti cu prune sau Gomboti cum li se spune in Ardeal. Anul asta inca nu am apucat sa fac; ultimele prune pe care le-am cumparat din piata le-am transformat in gem dar din urmatoarele obligatoriu fac galusti! Imi place ca ai explicat foarte bine toti pasii retetei si in scris si in imagini asa ca pentru cine nu a mai facut pana acum va fi foarte usor sa se descurce.

mihaelar63 1

05.10.2018, 03:36

Chiar acum as manca vreo 2-3

Rahela Velicu 1

05.10.2018, 12:39

De sezon

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu branza si mere