Desert musuroi de cartita

de Panacris in Prajituri, 10 Apr 2017 | 2917 vizualizari

 

 
O nouă lună, o nouă provocare. O lună plină ce aniversări și sărbători. Margareta Cismasu, în minunata provocare https://margaretacismasiu.blogspot.ro/2017/04/provocarea-cutia-misterelor-aprilie-2017.html, ne-a propus o listă minunată:
- smantana, lapte, unt
– ierburi aromate : menta,rozmarin,marar,oregano etc.
– verdeturi: salata verde,stevie,leurda,spanac etc.
– legume: cartofi,morcovi,rosii,ardei etc.
– fructe proaspete sau uscate
– ciocolata,
– paste,biscuiti/piscoturi
– cacao
– oua!”
Ei, cam jumătate din lista de ingrediente am onorat-o.  De mult timp aveam în plan această prăjitură. Prima oară, am preparat-o când au apărut în gama Dr. Oetker, a avut succes deplin. Au trecut ceva ani de atunci :D :)))  Acum am avut ocazia să o prepar, cu ingredientele din bucătăria/cămara mea.  Mulțumesc  Teo, http://www.teoskitchen.ro/, pentru rețeta minuată și foarte bine explicată. Vorba lungă, sărăcia omului, așa că spor la treabă  P.S. Abia am reușit să prind o feliuță ptr poza de prezentare 
- See more at: http://retete.panacris.ro/recipes/musuroi-de-cartita/#sthash.qA3W5Uli.dpuf

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 100 g unt Pilos
  • 120 g zahăr tos Mărgăritar
  • 3 bucăți ouă
  • 150 g făină alba de grâu 000 Raftul Bunicii
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • ½ linguriță sare Castello
  • 75 ml lapte Pilos
  • Pentru umplutură:
  • 300 g brânză de vaci Pilos
  • 200 ml smântână pentru frișcă Pilos
  • 100 g zahăr pudră
  • 60 g ciocolată menaj
  • 1 plic gelatină granulate
  • cca. 50 ml apă rece
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 3 bucăți banane coapte bine
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahăr tos
  • cca. 50 ml apă
  • 1 linguriță esență de vanilie
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert musuroi de cartita:

Untul la temperatura camerei, se amestecă energic cu zahărul, zahărul vaniliat, până se topește. Apoi se adaugă ouăle, rând pe rând, sfat-ul lui Teo: ” punând de fiecare data și o lingură de făină, pentru ca amestecul să nu se taie!”, amestecându-se energic până ce se înglobează ingredientele. Apoi se adaugă laptele și făina cernută împreună cu praful de copt, sarea și pudra de cacao, amestecându-se usor până ce se obține un aluat omogen.

Compoziția rezultată se toarnă într-o formă de tort tapetată cu unt și făină, de cca. 20 cm, sau în cazul meu, într-o formă de tort din hârtie cerată ;) Noua mea descoperire, de la Auchan ;)  și se pune la copt în cuptorul preîncins, cca. 30 de minute, la 180 grade C. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă la răcit.

Între timp se prepară crema și siropul. 

Gelatina se pune la înmuiat în apă rece, cca. 10 minute, apoi se încălzește la foc mic, până să se ajungă la punctul de fierbere.

Zahărul pudră se amestecă cu brânza de vaci, esența de vanilie, până se obține o cremă spumoasă. Apoi se adaugă smântâna pentru frișcă și gelatina răcorită, amestecându-se rapid până ce se înglobează toate ingredientele.

Ciocolata rasă se adaugă la final și se amestecă ușor, ca să se încorporeze. Crema se lasă la rece cca. 10 minute, pentru odihnă.

Pentru sirop, zahărul se caramelizează, apoi se adaugă apa și se aduce la punctul de fierbere, se aromatizează cu esența de vanilie și se lasă la răcit.

Blatului răcorit i se taie capacul, apoi i se scobește miezul cu grijă, astfel încât să rămână cca. 2 cm pe fund și margini.

Miezul și capacul se fărâmițează, ca  să se obțină aspectul de pământ pentru mușuroi.

Se însiropează baza blatului și marginile, apoi se așază bananele, curățate de coajă, întregi sau tăiate pe din două, se acoperă cu cremă, în formă de cupolă, apoi se presară “ pământul rezultat din miez și capac”, dându-i forma de mușuroi.

 Deși pare complicata rețeta, vă asigur că după ce ați preparat-o prima oară, va deveni vedetă în familia voastră ;)

 Răcoroasă și aromată! Spor și success!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert musuroi de cartita" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta turnatoare